Ахметов і ICU отримали контроль над найбільшою шахтою і боргами «Донецьксталі» Нусенкіса
06.08.2018   //  

Компанія ICU скупила боргові зобов’язання «Донецьксталі» після того як група «Метінвест» отримала від «Донецьксталі» контроль на ПАТ «Шахтоуправління «Покровське»  – найбільшим виробником коксівного вугілля України.

Днями «Інтерфакс-Україна» з посиланням на систему розкриття інформації НКЦБФР повідомив про те, що ще з другого кварталу 2017 року 57% акцій «Покровського» були переведені з ПрАТ «Донецьксталь» – металургійний завод» на ТОВ «Індастріал коал холдинг» (ICH).

У свою чергу ICH належить голландській фірмі «Metinvest BV» і кіпрським офшорам, які контролюють ПрАТ «Дніпровський коксохімічний завод». Повідомляється, що «Метінвест» Ріната Ахметова і Вадима Новинського веде роботу з Антимонопольним комітетом України, щоб отримати статус офіційного бенефіціара «ДКХЗ». При цьому «Метінвест» вже отримав ряд дозволів антимонопольних органів інших країн на придбання даного підприємства.

Раніше стало відомо, що борги «Донецьксталі» скуповує ЗНВКІФ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна». Видання «Фінбаланс« повідомило, що інвесткомпанія фінансового радника президента Петра Порошенка Макара Пасенюка у серпні 2017 року, тобто майже одночасно з входженням компаній «Метінвесту» в склад акціонерів «Покровського», викупила у «ВТБ банку» 2,75 млрд грн. заборгованості «Донецьксталі».

При цьому частина боргів підприємств групи «Донецьксталь» фонд ICU придбав через ТОВ «Фінансова компанія» Пріоритет» Сергія Кия. Кий був нардепом від Партії регіонів, у 2001-2006 роках був помічником президента ФК «Шахтар» Ріната Ахметова .

Як зазначається, загальний розмір вимог фонду «Глорі» до групи «Донецьксталь» зараз сягає понад 7,5 млрд грн. При цьому «Шахтоуправління Покровське» виступало поручителем по 3,4 млрд грн. цієї заборгованості.

Нагадаємо, НАБУ розслідує скупку компаніями групи ICU єврооблігацій холдингу ДТЕК в рамках розслідування кримінальної виробництва щодо введення формули «Роттердам +».

НАБУ підкреслює, що Дмитро Вовк, який очолював Національну комісію регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) при введенні формули «Роттердам +», раніше працював в групі ICU.

Після введення формули навесні 2016 року вартість єврооблігацій «DTEK Finance plc» зросла на 60% від вартості їх придбання. Відзначається, що у слідства є достатні підстави вважати, що глава і члени НКРЕКУ при прийнятті формули «Роттердам +» діяли не тільки в інтересах компаній групи ДТЕК, але і в інтересах юридичних і фізичних осіб, які протягом 2015 – 2016 рр. через компанії групи ICU, здійснювали придбання єврооблігацій «DTEK Finance plc».

Основним власником «Донецьксталі» є пов’язаний з Росією бізнесмен Віктор Нусенкіс, який після нападу Росії на Україну позбавився майже всіх українських активів.