Водоканал Кернеса купив у Коломойського рекордно дорогий хлор по 47 тисяч
02.08.2018   //  

КП «Харківводоканал» 31 липня уклало угоду із ПрАТ «Дніпроазот» про постачання рідкого хлору на 21,72 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції.

Цьогоріч на умовах EXW на склад ТОВ «Аульська хлоропереливна станція» («АХПС») в Аулах на Дніпропетровщині поставлять 460 т рідкого хлору в контейнерах по 47 208 грн./т із ПДВ. Вартість доставки хлору з Аулів до Харкова не включена в договірну ціну. Заставна вартість контейнерів «АХПС» становить 25 тис грн./шт. без ПДВ.

Закупівельна ціна «Харківводоканалу»  є у півтора рази більшою, ніж «Дніпроазот» вимагав погодити від Антимонопольного комітету. В липні завод подавав заяву в АМКУ на отримання дозволу продавати рідкий хлор по 31 тис грн.

Раніше у липні КП «Дніпроводоканал» замовляло ТОВ «Зовнішагротранс-1» румунський рідкий хлор із поставкою автотранспортом у Дніпро та Кам’янку по 38 640 грн./т із ПДВ, тобто на 22% дешевше.

Рідкий хлор від «Дніпроазоту» у залізничних цистернах значно дешевший: у липні ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» купило його в півтора рази дешевше – по 31 937 грн./т, а в червні КП «Кривбасводоканал» учетверо дешевше – по 11 636 грн./т із ПДВ.

Крім того, у червні «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» «Укрзалізниці» замовив «Дніпроазоту»  рідкий хлор у балонах по 20 928 грн./т із ПДВ. При цьому заставна вартість балонів постачальника становила 6 тис грн./шт.

Нагадаємо, раніше «Дніпроазот» постачав рідкий хлор комунальникам переважно за посередництва інших приватних фірм. У червні він повідомив про припинення поставок і виробництва. Прийняте рішення пояснювали «значними збитками», які компанія понесе через підвищення ціни на газ і «загальною ситуацією на ринку мінеральних добрив». Як повідомляла «Економічна правда», неофіційною версією причин припинення діяльності підприємства є політичний тиск з боку його власників. «Дніпроазот» контролює група «Приват» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. 9 липня працівники на мітингу в Кам’янському вимагали відновити роботу заводу, що зрештою і відбулося 20 липня.

Видання «Інформатор» писало з посиланням на «АХПС», що в Румунії хлор коштує 38 тис грн./т без урахування доставки вантажівками в Україну.

За даними джерела «Наших грошей» у ДФС, у січні-квітні 2017 року «АХПС» ввозила хлор від «S.C. Chimcomplex S.A. Borzesti» (Румунія) на умовах FCA по $109-120 за тонну, а в серпні 2017 року – на умовах DAP по $149-150 за тонну. Це ціни розмитнення без урахування ПДВ.

Нагадаємо, мер Харкова Геннадій Кернес і Ігор Коломойський є давніми знайомими. У 2011 році в мережі була оприлюднена розмова наступного змісту: