Скандальну суддю, яка знімала арешт зі 100 мільйонів у справі Труханова, відсторонили і пропонують звільнити
02.08.2018   //  

Суддю Солом’янського районного суду міста Києва Людмилу Кізюн тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя. Про це повідомляє прес-служба Вищої ради правосуддя 1 серпня.

Кізюн автоматично відсторонена до того моменту, коли Вища рада правосуддя ухвалить рішення, чи звільняти її з посади судді.

Дисциплінарна справа стосовно судді Кізюн була відкрита за скаргами НАБУ і САП.

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року Солом’янський райсуд Києва наклав арешт на 185 млн грн на рахунку ТОВ «Девелопмент Еліт» у банку «Південний» у рамках кримінального провадження за фактом заволодіння коштами місцевого бюджету службовими особами Одеської міськради, яку очолює Геннадій Труханов. Апеляційний суд у лютому 2017 року залишив цей арешт без змін.

З 1 січня по 31 грудня 2017 року «Девелопмент Еліт» подав понад 50 клопотань до Солом’янського райсуду Києва про скасування арешту цих 185 млн грн, однак у їх задоволенні було відмовлено. Нагадаємо, це кошти, отримані з бюджету Одеси фірмою «Девелопмент Еліт» за адмінбудинок колишнього заводу «Краян», де розмістили «Європейську мерію».

Із січня 2018 року «Девелопмент Еліт» подав два нових аналогічних клопотання до Солом’янського райсуду Києва, які після авторозподілу потрапили на розгляд до судді Кізюн. Зауважимо, що з 15 січня 2018 року у судді Кізюн закінчилися повноваження слідчого судді і вона мала передати на повторним авторозподіл усі наявні у неї скарги. Однак, по «Девелопмент Еліт» вона цього не зробила. Натомість, вона розглянула скарги фірми, і 1 лютого скасувала арешт 92 млн грн із вказаних 185-ти мільйонів, не мотивувавши своє рішення належним чином.

6 лютого інша суддя задовольнила клопотання НАБУ і САП і знову наклала арешт на всі 185 млн грн «Девелопмент Еліт». Та 7 лютого суддя Кізюн за усним клопотання адвоката фірми знову скасувала арешт 92 млн грн, вийшовши за межі своїх повноважень. 13 березня інший суддя Солом’янського суду знову наклав арешт на всі кошти фірми, задовольнивши нове клопотання НАБУ.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку про наявність умислу судді Кізюн на ухвалення рішення про зняття арешту та створення можливості для ТОВ «Девелопмент Еліт» розпорядитися коштами.

Під час призначення до розгляду справи судді Кізюн у ВРП вже двічі «мінували» приміщення.

«Девелопмент Еліт» було створена 25 серпня 2016 року, а наступного дня придбала приміщення, які потім продало одеській владі.

Засновником і директором фірми спочатку був  Загодіренко Петро Олександрович. Цей чоловік 1990 р.н. був зареєстрований у гуртожитку Національного університету «Одеська юридична академія».На сайті академії Загодіренко був вказаний як асистент кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права, але зараз з переліку викладачів його прибрали.

Нині на Загодіренка записано 0,3% статного фонду фірми, решта – на компанію з Глазго (Велика Британія) «Valton group LP», власником якої виступає угорський юрист Андрас Поповикс.

НАБУ розслідує можливе заволодіння посадовцями Одеської міськради коштами місцевого бюджету за попередньою змовою групою осіб. Мова йде про прийняте 19 жовтня 2016 р. рішення міськради, яким мерії було дозволено купити у «Девелопмент Еліт» 14 395 кв м нежитлових приміщень на вул. Косівська,2-Д в Одесі за 185 млн грн.

На придбанні цієї будівлі збанкрутілого заводу важкого кранобудування «Краян» наполягав мер Одеси Геннадій Труханов. За рік до цього ця будівля була продана на комунальному аукціоні за майже в 50 разів меншу ціну – 3,8 млн грн., а після цього за 11 млн грн. перепродана «Девелопмент Еліт». 16 грудня кошти міського бюджету були перераховані на рахунки «Девелопмент Еліт» в банку «Південний», де вони були арештовані в якості речового доказу.