Швейцарський адвокат отримає 118 мільйонів «Укргазвидобування» за «формульний» метанол
01.08.2018   //  

ПАТ «Укргазвидобування» 27 липня за результатами електронних біржових торгів на ТБ «Українська енергетична біржа» уклало угоду з компанією «AGTG SA» (Швейцарія) про постачання метанолу на 3,78 млн євро, або 117,97 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До квітня 2019 року на умовах DAP поставлять 9 тис т технічного метанолу марки А за попередньою ціною 420 євро за тонну. Кінцева ціна буде розраховуватися за формулою:

Р = К * D – F, де

Р – ціна товару, в євро за одну метричну тонну;

К – середньоарифметичне між квартальним котируванням, що опубліковане виданням ICIS Methanol (Europe) у розділі Contract Price FOB Rotterdam  EUR/tonne та середньоарифметичним котируванням ICIS Methanol (Europe) у розділі SPOT PRICES FOB Rotterdam EUR/tonne, за місяць відвантаження;

D – диференціал, значення якого складає 1,12;

F – вартість транспортування товару по території України від станції прикордонного переходу до станції призначення, згідно тарифів ПАТ «Укрзалізниця» на дату підписання акту приймання передачі.

Раніше у липні «Укргазвидобування» на умовах DAP замовило в іншої фірми метанол за формулою по 395 євро, а в лютому – іншому постачальнику за формулою по 400 євро і нинішньому постачальнику «AGTG SA» без формули за фіксованою ціною 413 євро.

За даними сайту «ImportGenius», у січні ТОВ «Карпатсмоли» ввозило білоруський метанол по 268 євро, «Укргазвидобування» – російський по 296 євро, а ТОВ «Форис-Транс» – російський по 279 євро.

Швейцарську паливну фірму «AGTG SA» з кантону Фрібург із капіталом 100 тис швейцарських франків, яка вдруге отримала підряд в Україні, очолює Т’єрі Буну (Thierry Bounous). Цей адвокат володіє женевською юридичною фірмою «Bounous Avocats», а також вказав на сторінці в «LinkedIn», що керує фірмами «Novafirm SA», «Petrus Private Bank Ltd», «Altea Family Office Monaco», «WPS Planning Services DMCC» і «WPS SA».

До жовтні 2016 року «AGTG SA» мала назву «Wattsun Holding SA». Ще раніше ця фірма на чолі з Марселєм Шмідом (Marcel Schmid) знаходилась у Женеві та займалась будівництвом, купівлею, продажем та експлуатацією вітропарків за кордоном, управлінням компаніями, придбанням участі та координацією операцій компаній, продажем продукції, зокрема за кордоном.

За даними джерела «Наших грошей» у ДФС, торік «AGTG SA» ввозила індійський дизель для ТОВ «Газтрим» Олександра Давидкіна і ТОВ «Елемент Нафта» Олександра Тельчарова, а «Елемент Нафта» відправляло їй пшеницю. «Import Genius» повідомляє, що ТОВ «Агротрейдком» Олександра Ніколаєнка теж вивозило для неї пшеницю.