Миколаївські журналісти порахували, що до суду потрапляють 10% з зареєстрованих справ по корупціонерам
01.08.2018   //  

У Миколаївській області за останні п’ять років зі 100% зареєстрованих кримінальних проваджень щодо підозрюваних у корупції в суд потрапляє приблизно одна десята частина. Про це повідомляє Миколаївський центр журналістських розслідувань, посилаючись на власні розрахунки.

У матеріалі Алесі Баранцевич «Хабарі реальні – строки умовні» йдеться про те, що журналісти центру надіслали запити Головному управлінню Нацполіції та прокуратурі Миколаївської області відносно кількості кримінальних проваджень, зареєстрованих в період з 2013 по 2018 рік. Вони також хотіли дізнатися, який відсоток з цих зареєстрованих проваджень було передано до суду.

У поліції відповіли тільки на запит щодо кількості відкритих проваджень, а інформацію про кількість справ, переданих до суду, не надали, вважаючи її таємницею слідства. У прокуратурі відмовилися відповідати на всю запитувану інформацію, зазначивши, що вона є на сайті прокуратури.

Отримавши відмову поліції в наданні інформації про кількість завершених і переданих до суду кримінальних проваджень щодо підозрюваних у корупції, у Миколаївському центрі вирішили отримати ці дані самостійно за допомогою Єдиного реєстру судових рішень. Для цього журналісти вибрали всі статті з Кримінального кодексу, пов’язані з корупційними правопорушеннями, і порахували, скільки проваджень по кожній з них розглядалося в миколаївських судах за п’ять років.

У центрі порахували, що з усіх кримінальних проваджень, відкритих щодо миколаївських корупціонерів, до суду йде десята частина. Решта так і залишаються незавершеними, а самі підозрювані у хабарництві не лише залишаються на свободі, але іноді продовжують займати посади, на яких їх затримували у підозрі в хабарництві.

Так, за останні 5 років було відкрито 4726 кримінальних проваджень за ст. 364 (зловживання владою чи службовим становищем), 369 (пропозиція, обіцянка або надання хабара службовій особі), 368 (отримання хабара) та 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним, зловживаючи службовим становищем) КК України. З них, за даними центру, потрапили до суду 583 справи.

Журналісти також зазначили, що ті справи, які все-таки були передані до суду, навряд чи можна назвати успішними. Обвинувачені у хабарництві або йдуть на угоду з прокуратурою і отримують покарання в вигляді штрафу від 700 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 11,9 тис грн. до 25,5 тис грн.), або їх справи затягуються на кілька років.

У матеріалі наводяться приклади таких справ. Зокрема, колишнього начальника податкової інспекції Жовтневого району Миколаєва В’ячеслава Туріцу за хабар у 240 тис грн. суд покарав штрафом у 17 тис грн., а екс-начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської ОДА Петро Камінський за хабар у $2 тис отримав покарання у вигляді 25,5 тис грн. штрафу.

У поліції також повідомили, що у 2014-2018 рр. в Миколаївській області до суду було направлено 509 адміністративних протоколів про правопорушення, пов’язаних з корупцією. Щодо 278 таких справ суд прийняв рішення про накладення штрафу на правопорушників. 138 справ було закрито –  через відсутність складу злочину, чи у зв’язку із закінченням строку давності.