Тернопільські укравтодорівці затягнули торги на 630 мільйонів задля нових блатних турків
31.07.2018   //  

Служба автомобільних доріг у Тернопільській області 12 березня цього року оголосила два тендери на закупівлю робіт із поточного середнього ремонту двох ділянок траси М-19 Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече загальною очікуваною вартістю 629,76 млн грн за 38,20 км. Аукціон мав відбутись ще у квітні, однак через низку перенесень кінцевої дати подання пропозицій відтермінувався до липня.

Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Початково кінцевим терміном подання пропозицій було 12 квітня цього року. Замовник неодноразово переносив цю дату, в результаті чого станом на останню редакцію тендерної документації кінцевим строком подання стало 18 липня.

Крім того, тернопільські дорожники вносили зміни до документації у частині кваліфікаційних критеріїв. Наприклад, у квітні було додатково прописано вимогу щодо подання документів для Консорціумів. Натомість, із документації було прибрано вимогу стосовно надання учасником у складі пропозиції листа про термін дії тендерної пропозиції.

На дешевшому з тендерів потенційний учасник аукціону звернувся до замовника з технічним запитанням, наче давно перебуває із Тернопільською САД у «контактах»:

«Шановні, ми заплатили за ідентифікацію, але не можемо завантажити документи. Будь ласка, допоможіть».

Врешті, з-поміж українських підрядників (ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Техно-Буд-Центр» та ПП «Полтавабудцентр»), 17 та 18 липня свої конкурсні документи на обидва тендери подало українське представництво «Алтйол Iншаат Тiджаред Лiмiтед Шiркетi» (Туреччина).

Представництво створене 22 травня цього року. Попри це, учасник надав довідку про виконання аналогічних договорів для ряду іноземних контрагентів у період 2015-2017 років.

Представництво зареєструвалось як платник податку на додану вартість1 серпня, хоча цей день ще не наступив. Ліцензія від ДАБІ на здійснення господарської діяльності з будівництва видана 17 липня цього року. І саме на наступний день після цього було в останній раз призначено подання пропозицій.

На підтвердження наявності асфальтобетонного заводу «Алтйол» надало лист від ТОВ «Озра Інтернешнл Трейдінг», у якому компанія запевняє у дійсності договору оренди обладнання від 4 липня цього року. Сама компанія заснована у грудні 2017 року і належить Акаоглу Оздеміру із Туреччини та Ер Емре із пропискою на Київщині. Керівником є Ер Олена Михайлівна. Згаданий Акаоглу Оздемір є керівником представництва «Алтйол».

Усі інше обладнання представництво прописало «власним». Із технічних паспортів відомо, що техніка зареєстрована на турецьку компанію «Алтйол Iншаат Тiджаред Лiмiтед Шiркетi».

На дорожчий з тендерів прийшов також київський Консорціум «Алві Род». У лютому цього року компанія без конкурсу отримала від Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Полтавської ОДА 97,94  млн грн на утримання автодоріг місцевого значення Полтавської області. А уже 19 липня цього року Господарський суд Полтавської області відкрив провадження у справі за позовом згаданого Департаменту до Консорціуму «Алві Род» про розірвання договору. Фабула справи наразі не відома.

Зареєстрований у червні 2016 року консорціум «Алві Род» зі «статутником» тисяча гривень сьогодні ділять столичне ТОВ «Алві Род» (25%), ТОВ «Албуве» (Латвія, 40%), Командитне товариство «Бау Кг Райнбек» (Німеччина, 25%) Командитне товариство «Баукг Ральштедт Гмбх» (Німеччина, 10%). Кінцевими бенефіціарами виступають Мамедов Азер Юсіф Огли з Азербайджану та Антоніацці Берндт-Ральф з Німеччини. Керівником консорціуму з лютого 2018 року є Оксана Сліпенко.

Як повідомляли «Наші гроші», раніше консорціумом керувала Олена Ямпольська, власниця ТОВ «Компанія з розвитку проектів «А і Я Проджект». Торік вона також певний час очолювала ТОВ «Укрбуддор», яким володіють Бунят Заде Орхан Ільгар Огли з Азербайджану та Альберт Уваров чи то з Росії, чи то з Латвії. Ця фірма входить в МБК «Укрбуддор».

Першими засновниками консорціуму були згадуване ТОВ «Алві Род» та ТОВ «Будівельна компанія «Капіталіст» Олександра Поляєва і Юрія Миколайовича Луценка (не плутати з генпрокурором Юрієм Віталійовичем Луценком).

Додамо, у червні 2016 року було засноване ТОВ «Алвірод» (клон «Алві Род» за виключенням пробілу). Компанію заснували у рівних долях згадуваний Мамедов Азер Юсіф Огли та Надія Власенко з Дніпра. На початку року фірму перереєстрували на київське ТОВ «Тесла-К» дніпрянина Віктора Курсікова. Останній був помічником на громадських засадах нардепа Сергія Євтушка із «Батьківщини», який є членом комітету ВРУ з питань транспорту.