СБУ підозрює, що Старикова допомогла КП «Готово» виводити в готівку «сервісні» гроші
30.07.2018   //  

Головне управління СБУ в місті Києві та Київській області розслідує привласнення коштів Комунального підприємства «Готово», для якого у 2017 році збудували офіс у Києві поруч з Центрвиборчкомом. Про це свідчить ухвала Печерського районного суду м. Києва від 31 травня.

У 2016 році Київська обласна рада провела тендер щодо будівництва адмінбудівлі документ-сервісу КП «Готово» за адресою: м. Київ, площа Лесі Українки, 1. Переможцем стало ТОВ «ТММ-Вікна» – дочірнє підприємство столичної девелоперсько-будівельної компанії «Фірма Т.М.М.» з пропозицією 16,48 млн грн.

Будівництво одноповерхового сервісного центру з надання адміністративних послуг КП «Готово» загальною площею 1,3 тис. кв м було завершено у травні 2017 року.

На даний час, КП «Готово» в повній мірі не розрахувалось з ТОВ «ТММ-Вікна» за будівництво адмінбудівлі – сума боргу складає 3,2 млн грн.

За даними слідства, штучно створивши вказану ситуацію щодо неможливості розрахунку КП «Готово» з підрядником, голова Київської облради Ганна Старикова (фракція «ВО «Батьківщина») прийняла рішення щодо незарахування протягом 2017 року до бюджету регіону коштів, які «Готово» отримує від здачі в оренду своїх приміщень. У зв’язку з чим 27.04.2017 на сесії облради було прийнято рішення «Про надання пільг КП Київської обласної ради КП «Готово» по перерахунку частини орендної плати до обласного бюджету».

Всі кошти отримані КП «Готово» повинні були використовуватись для виплати заборгованостей перед забудовником та поточних витрат. Однак, як встановило слідство, гроші вносилися на рахунки фіктивних підприємств і надалі виводилися.

Крім того, слідство встановило, що КП «Готово» надає певні види реєстраційних послуг, у тому числі державну реєстрацію юридичних осіб без сплати адміністративного збору (тобто безкоштовно), однак при наданні зазначених послуг, крім обов’язкових платежів, сплачуються кошти за так звані «сервісні послуги» у сумі від 300 до 800 грн за кожну реєстраційну дію.

Слідство вказує, що для приховування загальної суми від здійснення зазначених послуг та подальшого привласнення отриманих грошових коштів громадян ініційовано реєстрацію філії КП «Готово» у Києві. Встановлено, що гроші, отримані від громадян, надходять на рахунки КП «Готово» та філії КП «Готово» у різних банківських установах після чого виводяться як готівкові кошти.

Зауважимо, що СБУ сумнівається у проходженні філією акредитації в Мін’юсті для здійснення повноважень у сферах державної реєстрації в м. Києві. Хоча у списку акредитованих суб’єктів державної реєстрації вона є.