Мерія Житомира замовила словенам сонячну електростанцію за кредитно-грантову чверть мільярда
28.07.2018   //  

КП «Центр інвестицій» Житомирської міської ради 18 липня за результатами тендерів уклало дві угоди з фірмою «RIKO» (Словенія) щодо сонячної електростанції на загальну суму 9,46 млн євро, або 289,02 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Сума угод у півтора рази нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі 455,60 млн грн. переважно за рахунок зниження вартості обладнання. Вартість робіт на тендері впала лише на 9%.

Коефіціенти зеленого тарифу та вартості 1 кВт для електроенергії виробленої наземними СЕС (ТЕО)

До кінця 2019 року на території Глибочицької сільради збудують і приєднають до ПрАТ «ЕК «Житомиробленерго» наземну СЕС потужністю 9,35/10,79 МВт (AC/DC).

Фірма «RIKO industrijski, gradbeniinženiring in leasing, d.o.o LLC» (Словенія) поставить обладнання на 5,60 млн євро., з яких 3,00 млн євро – це безповоротна технічна допомога. Крім того, українське представництво цієї ж компанії виконає проектування, будівельно-монтажні роботи і пусконалагодження за 3,85 млн євро.

У перерахунку на потужність вартість будівництва СЕС складає $1 022 за кВт за курсом на дату підписання договорів, що відповідає ринковому рівню цін на об’єкти «під ключ» (включає вартість обладнання та монтажу).

За специфікацією договору щодо обладнання, сонячні панелі Bisol BMU 275W коштують по 121 євро, інвертори ABB TRIO-TM-50.0-400 – по 4 292 євро, розподільчі щити ABB SRN7525K з Tmax XT2 – по 697 євро за штуку без ПДВ.

В Україні такі інвертори продають малим гуртом дещо дорожче – по 4 530 євро за штуку.

Як повідомляв раніше «Нашим грошам» редактор сайту «EcoTown» Роман Мрозакевич, було дуже малоймовірно, що під вказані в тендерній документації точні значення струму і напруги при Pmax підійдуть чиїсь сонячні панелі, крім європейського «Bisol».

Гарантійний строк на сонячні панелі, столи для них та огорожу території становить десять років, на інвертори, трансформатори і розподільчі щити – п’ять років, а на відеонагляд, сигналізацію та протипожежну систему – три роки на монтаж і рік на обладнання.

Передбачено забезпечення виконання договорів у розмірі 2,5% від їхньої ціни.

Єдиним конкурентом по обладнанню було дніпровське ТОВ «Солар Стальконструкція» Євгена Яременка, яке не знижувало ціну під час аукціону. На торгах по роботах ТОВ «УК СКС» з нижчою на 3% ціною відхилили за відсутність забезпечення і форми тендерної пропозиції та низки інших документів, а дорожчим суперником було дніпровське ТОВ «ПіВі Інжиніринг Україна» вищезгаданого Євгена Яременка та Юрія Яременка.

Словенською компанією «RIKO» зі статутним фондом 10,07 млн євро володіють Йозо Драган і директор Янез Шкрабец. Представництво в Україні очолює Андрей Подбевшек.

Вона принесла на нинішній тендер аналогічні договори про будівництво і реконструкцію кількох підстанцій у Білорусі та будівництво гідроелектростанції у Македонії. Усього з 2013 року понині фірма отримала державних підрядів у Словенії на 264,26 млн євро.

Закупівлю обладнання провели з другої, а робіт – із третьої спроби. Перші два тендери відмінили після відхилення компанії «RIKO» та «Солар Стальконструкція» за технічні невідповідності товару і представництва «RIKO» за відсутність проекту договору та «ПіВі Інжиніринг Україна» за несплачене тендерне забезпечення. Повторний  тендер щодо робіт відмінили через скорочення видатків.

Нагадаємо, торік мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав про плани побудувати сонячну електростанцію за 9 млн євро: уряд Словенії мав виділити грант на 3 млн євро і дати пільговий кредит на 6 млн євро. Отже, можливо, постачальнику відшкодують надану безповоротну технічну допомогу вартістю 3 млн євро коштом словенського гранту.