АМКУ перевірить, чи законно Фонд держмайна всадив «прокладку» на базу звітів про оцінку майна
26.07.2018   //  

Антимонопольний комітет почав перевірку Фонду держмайна щодо дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час створення, впровадження та функціонування єдиної бази звітів про оцінку та підключення до неї електронних майданчиків. Про це повідомила державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

Відповідно до наказу ФДМУ від 17 травня 2018 року, реєстрація звітів про оцінку в Єдиній базі даних звітів про оцінку та їх використання почала здійснюватись через авторизовані електронні майданчики. Наразі єдиним посередником зробили фірму «Ві Ай Пі Департамент», яка бере за свої послуги 390 грн за кожне звернення до бази.

Користуються такою базою оцінювачі майна, а також нотаріуси. Раніше внесення даних про оцінку та вхід до реєстру оцінки були безплатні.

За інформацією ФДМУ, за 5 днів роботи до Єдиної бази звітів внесено 3601 запис на загальну суму оціночної вартості 1,9 млрд грн. Таким чином «Ві Ай Пі Департамент» мав отримати за внесення цих записів по 390 гривень за штуку щонайменше 1,40 млн грн.

Як повідомив ФДМУ, база з’явилася після консультацій з громадськістю, зокрема, Фонд посилається на лист Українського товариства оцінювачів.

На даний час, гроші ідуть оператору ПП «Ві Ай Пі Департамент», яке обслуговує електронний майданчик «Оцінка.online». Протягом двох тижнів нібито мають запрацюють іще три електронних майданчика – «Професійна оцінка», «Експрес оцінка» та «Реєстр оцінки», які також подали ФДМУ пропозиції своїх послуг. Поки таких майданчиків в мережі інтернет нема. Які підприємства будуть обслуговувати три поки неробочих майданчика, невідомо.

За даними  ФДМУ, конкурентів вищевказаним майданчикам не було:

«Крім вищезазначених чотирьох електронних майданчиків, ніхто більше не звернувся до Фонду з приводу погодження технічного завдання на створення комплексної програми захисту інформації електронного майданчика чи з інших питань його функціонування».

Відтак, єдиною працюючою компанією, через яку оцінювачі і нотаріуси можуть працювати з базою оцінки, є ПП «Ві Ай Пі Департамент». За інформацією оцінювачів та нотаріусів, в системі технічно складно зареєструватися і працювати – вона з першого разу запит не завжди приймає, але гроші в сумі 390 грн. знімає.

«Ві Ай Пі Департамент» створений 2005 року. Керівником і єдиним власником значиться колишній мешканець Донецька, який зараз живе в Києві, Сергій Хмара. У 2002-2005 роках Хмара був співзасновником аграрної фірми «Еталон сервіс», співвласником якої також значився Дмитро Болотов, нині внесений у базу «Миротворця» як бойовик НВФ «Оплот».

Сам Хмара також значиться оцінювачем. У 2014 році Сергій Хмара був відомий як партнер оціночної компанії “Аргумент”. В реєстрі громадських організацій Хмара зазначений у керівних органах «Всеукраїнської організації «Професійна організація рієлтерів та сертифікованих аналітиків». Засновниками цієї ГО є Сергій Шевко та Юрій Ковальський.