Мінюст перерахував януковичевській «прокладці» мільйон боргу «Укртрансгазу» після виграного в неї суду
24.07.2018   //  

Міністерство юстиції 13 липня перерахувало ТОВ «Турботрейд» в якості погашення боргу 1,00 млн грн.

Відповідні дані «Є-Дата» про трансакцію на своїй сторінці в Facebook виклав журналіст Євген Головатюк.

Гроші перераховано на рахунок «Турботрейд» в ПАТ «Банк Альянс» як борг державного АТ «Укртрансгаз», наказ про сплату якого видав Господарський суд Київської області. В  платіжці не вказаний номер наказу суду та дата його прийняття.

Також відомо, що в червні Мінюст здійснив на адресу фірми платіж в сумі 45 тис грн. з аналогічним оформленням.

Раніше «Укртрансгаз» повідомив, що Верховний Суд України на своїх засіданнях 5 та 6 червня скасував рішення господарських судів щодо стягнення з компанії на користь «Турботрейд» та ТОВ «Турболінкс» боргів за фіктивні поставки обладнання, запчастин та фіктивне надання послуг з ремонту газоперекачувальних агрегатів на загальну суму 302,1 млн грн. Тоді компанія повідомила, що позитивного результату в судах вдалося досягти завдяки активній позиції керівництва Генеральної прокуратури України. Саме завдяки діям ГПУ Верховний суд направив справи на новий розгляд до господарського суду Київської області.

За даними судового реєстру, після цього нових рішень в цій справі перша інстанція не виносила.

За даними «Укртрансгазу», «Турботрейд» вимагало в судах з компанії 90,8 млн грн., а «Турболінкс» – 211,3 млн грн. боргів. Ці дві компанії разом з ТОВ «Промінвеставтоматика» та ТОВ «Турборемонт» в 2010-2013 роках виграли тендерів «Укртрансгазу» на загальну суму 2,5 млрд грн.

Журналістське розслідування показало, що засновники «Турботрейд» та «Турболінкс» були і залишаються підставні особи, близько знайомі один з одним. Гроші за запчастини передавалися по ланцюжку «транзитних» фірм, які також використовувались групою «Металл Юніон» донецького бізнесмена Руслана Циплакова, друга покійного молодшого сина екс-президента України Віктора Януковича.

У 2013 році правоохоронці вже розслідували цю оборудку, однак тоді кримінальне провадження було закрите через відсутність складу злочину у діях «Укртрансгазу». В кінці 2015 року ГПУ поновила розслідування.