Після смерті Миримського у представника його вдови силою вибили половину фірми з «ProZorro»
20.07.2018   //  

Національна поліція викрила групу осіб, які незаконно заволоділи 50% частки компанії ТОВ «Держзакупівлі.онлайн. Цей інтернет-ресурс входить до системи публічних закупівель «ProZorro» та відкритої системи комерційних закупівель «Rialto», створеної колишніми менеджерами «Прозорро». Про це повідомляє прес-служба Прокуратури міста Києва.

Вже повідомлено про підозру організатору злочину за ч. 4 ст. 189 КК України (вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах). Наразі йому оголошено про завершення слідства та надано для ознайомлення матеріали кримінального провадження.

Ще один співучасник злочину, який безпосередньо здійснював побиття та залякування, переховується у Росії. Він оголошений в розшук. Слідство стосовно інших учасників групи триває.

Слідство встановило, що у 2013 році екс-нардеп Лев Миримський за власні кошти створив ТОВ «Держзакупівля.Онлайн». Засновниками фірми стали Михайло Мукерія (50%) – представник родини Миримського, а також Василь Кольга (50%).

У квітні 2017 року Лев Миримський помер, а його дружина вирішила продати частку, яка належить її сім’ї в ТОВ «Держзакупівля. Онлайн». З цією пропозицією вона звернулась до особи, представником якої у фірмі був Кольга. Ця особа пообіцяла знайти покупця.

Вказана особа разом із ще одним фігурантом виконували функцію менеджменту ТОВ «Держзакупівля.Онлайн» та мали особисті борги перед Миримським.

Так, за даними слідства, у жовтні 2017 року чоловік, що вступив у змову з менеджментом ТОВ «Держзакупівля.Онлайн», під видом укладання угоди, в приміщенні нотаріальної контори по вул. Верхній Вал, 4-А, офіс 216 (нотаріус Дульська Т.В.) у Києві побив Мукерію і змусив підписати договір купівлі-продажу 50% (2,5 млн грн) частки фірми з Ашотом Погосяном.

У подальшому частку з Погосяна переоформили на двох мешканок Черкас Галину Галаган та Світлану Савицьку.

Крім цього, у матеріалах слідства є дані, що чоловік, який побив Мукерію, з погрозами також вимагав з дружини Миримського Вікторії неіснуючий борг її покійного чоловіка у розмірі 15 млн дол.

На майно ТОВ «Держзакупівлі.Онлайн» судом накладено арешт. У прокуратурі зазначили, що загрози роботі системи публічних закупівель ProZorro на цей час відсутні.

Нинішніми засновниками ТОВ «Держзакупівлі.Онлайн» значаться Василь Кольга (50%) із Запоріжжя, а також Галина Галаган (25%) і Світлана Савицька (25%) з Черкас. Керівником фірми є Василь Кольга.

У відкритих джерелах вказано, що до діяльності «Держзакупівля.Онлайн» причетний екс-заступник голови Держкомрезерву Микола Сіньковський. У 2010-му він також призначався першим заступником гендиректора Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення. А у 2002-2006 рр Сіньковський був помічником нардепа-самовисуванця Ігоря Сміяненка.

Керівником проекту «Держзакупівлі. Онлайн» в відкритих джерелах вказано Самвела Акобяна.