У $7 мільйонів обійшовся Україні провальний захист від росіян по «Укртатнафті», рейдернутій Коломойським
18.07.2018   //  

Міністерство юстиції України 12 липня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Winston & Strawn LLP» (Франція) про юридичні послуги на $1,50 млн, або 39,33 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На поточний рік замовлено послуги представництва у справі за позовом ВАТ «Татнафта» проти України. Російська фірма вимагала $2,4 млрд за рейдерське захоплення заводу «Укртатнафта» у Кременчуці групою «Приват» Ігоря Коломойського в 2007 році за часів уряду Юлії Тимошенко. Позов був поданий ще в 2008 році. Відтоді Україна наймала юристів різних компаній для захисту своїх інтересів у цій справі. У 2011-2013 роках Мінюст обслуговувала фірма «King & Spalding» (США) за $1,60 млн, доки не відмовилася через затримку оплати. Тому з серпня 2014 року підряди на суму $3,41 млн включно з нинішнім отримала французька «Winston & Strawn LLP».

Перед зміною юридичного радника Україна в липні 2014 року програла цю справу в Міжнародному комерційному арбітражі та має заплатити «Татнафті» зменшену суму – $112 млн плюс відсотки. Українська сторона подала апеляції в суди Парижа і Лондона, проте французький суд відмовив Україні ще 29 листопада 2016 року, а англійський суд – нещодавно, 13 липня 2018 року. Наразі Україна оскаржує програш у Касаційному суді Франції. Тим часом «Татнафта» вимагає початку виконання рішення арбітражу в судах США, Британії та Росії.

Також існує аналогічна справа по рейдерському захопленню «Укртатнафти» за позовом Татарстану до України. Позовні вимоги ґрунтуються на тих самих фактах і подіях, відрізняється лише позивач. У тій справі Україну теж представляє «Winston & Strawn LLP», з якою з 2017 року уклали угод на загальну суму $1,63 млн.

Усього на юрпослуги по двох справах обом підрядникам відписали $6,64 млн.

Зараз найвищу погодинну ставку має управляючий партнер вашингтонського офісу «Winston & Strawn LLP» Томас Бюканан – $1 080. У якості третіх осіб залучать професора Щербину, компанію «Кульков, Колотилов і Партнери» (Росія), Антона Дуднікова, Філіппа Уебба, Філіпа Іді, Домініка Фусара.