Депутат Ляшка заплатить 4 мільйони штрафу за несвоєчасну поставку пожтехніки для ДСНС на 313 мільйонів
17.07.2018   //  

Касаційний господарський суд вирішив спір між Державною службою з надзвичайних ситуацій та ТОВ «Промислова компанія “Пожмашина”» про несвоєчасну поставку 83 пожежних автоцистерн на користь останньої, присудивши компанії всього 4,54 млн грн штрафу та пені, замість позовних – 54,57 млн грн. Про це свідчить постанова суду від 10 липня.

Йдеться про порушення компанією «Пожмашина» умов договору від серпня 2016 року на поставку 98 пожежних автоцистерн загальною вартістю 369,50 млн грн.

Початково у проект бюджету на 2016 році закладали витрати на придбання пожежних машин у розмірі 200 мільйонів. Такою інформацією роком раніше у лютому ділився тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Уже тоді прем’єр анонсував, що замовлення отримає чернігівська «Пожмашина».

З подачі народного депутата від БПП Курячого до проекту бюджету на придбання пожтехніки заклали вдвічі більше – 400 мільйонів (детальніше про передісторію щодо закупівлі машин у матеріалі «Розплата з Ляшком»).

ДСНС оплатила замовлені машини до моменту їх прийняття у період серпня-грудня 2016 року, тоді як компанія спромоглась поставити вчасно лише 15 автоцистерн. Ще 83 надійшли до служби із затримкою в часі протягом одного місяця.

Затримку у поставках «Пожмашина» пояснила форс-мажорними обставинами, а саме

Торік у грудні ДСНС звернулась до суду з позовом про стягнення з «Пожмашини» 54,57 млн грн, з яких: 792 тис. грн штрафу, 10,31 млн грн пені та 13,47 млн грн процентів за користування чужими коштами.

Суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги повністю, апеляційна інстанція частково підтримала відповідача, присудивши йому 792 тис. грн штрафу, 3,75 млн грн пені та 4,89 млн грн у вигляді процентів за користування коштами ДСНС. Суму пені та стягнення за користування чужими коштами суд перерахував, посилаючись на некоректні розрахунки позивача (ДСНС не врахувала зменшення розміру суми попередньої оплати при кожній наступній поставці партій пожтехніки).

Касаційний суд втнув загальну суму штрафу в частині стягнення процентів за користування чужими коштами, посилаючись на контракт щодо поставки, підписаний сторонами. У ньому зазначалось, що «за користування коштами у разі несвоєчасної поставки продукції постачальник сплачує замовнику пеню у розмірі 0,1% від суми попередньої оплати за кожен день від дня, коли продукція мала бути передана замовнику», а тому додаткове стягнення у вигляді проценту за користування чужими коштами є неправомірним.

ТОВ «Промислова компанія “Пожмашина”» зареєстроване у Прилуцькому районі Чернігівщини на кіпрську компанію «Ідехус лімітед». Бенефіціаром є Олег Борщ, який торік ішов у Чернігівську облраду від «Радикальної партії» Олега Ляшка. Підписантом «Пожмашини» є Валерій Іващенко, депутат Прилуцької райради від «Радикальної партії».

Як повідомляли «Наші гроші», із прилуцьким заводом був пов’язаний ще один депутат-радикал Чернігівської облради Олег Авер’янов. Він же із червня 2015 року по травень 2016 року працював першим заступником нинішнього голови ДСНС Миколи Чечоткіна. Його помешкання обшукували у 2016 році у зв’язку з тендером на поставку пожежної техніки, однак справа проти нього досі не у суді.