Після 60 відмов «Укргазвидобуванню» депутати злили 14 родовищ Фуксу та іншим «прокладкам»
13.07.2018   //  

Полтавська обласна рада на сесії 12 липня  погодила видачу без проведення аукціонів спеціальних дозволів на видобування нафти та газу на 14 родовищах.

Про це повідомило видання «Зміст»

За даними видання, питання видачі  спецдозволів були проголосовані без обговорення.

Депутати погодили видачу 10 спецдозволів ТОВ «Іст Юроуп Петролеум» та по одному документу ТОВ «Твинс груп», ТОВ «Еліон інвест», ТОВ «Сенс-Д» і ТОВ «Прайс компані».

Від «Наших грошей»

На початку червня Державна служба геології та надр оголосила про плани провести 25 жовтня аукціон з продажу спецдозволів на нафтогазові ділянки. До цього, в останнє Держгеонадра проводили аукціон весною 2016 року.

З осені 2015 року Полтавська облрада погодила видачу дозволу тільки одній фірмі – ТОВ «Аркона Газ-енергія», яка контролюється юристами, наближеними до президента Петра Порошенка.

В квітні 2018 року голова правління державна ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоронеко сказав, що з 2016 року компанія отримала від Полтавської облради 60 відмов в узгодженні спеціальних дозволів на нові ділянки і на розширення меж існуючих.

«Іст Юроуп Петролеум» раніше називалось ТОВ «Голден Деррік». В часи президентства Віктора Януковича «Голден Деррік» була близькою до екс-міністра Едуарда Ставицького та без конкурсів отримала три десятки родовищ в Полтавській області. Після змінив влади в 2014 році фірма втратила ці ліцензії. Але минулого року через суд фірма почала повернення цих ліцензій. Це співпало у часі зі зміною її  назви та власника, яким став Павло Фукс. В час повернення спецдозволів фірмі він був помічений на зустрічі з нардепом БПП Александром Грановським, якого ЗМІ називають куратором за судовою владою від Адміністрації президента.

З реєстру оцінки впливу на довкілля відомо, що «Іст Юроуп Петролеум» планує розробляти в Полтавській області Майорівську, Клюшниківську, Дружинінську, Боярско-Чапаєвську, Південно-Свистунівську ділянки, а також Флерівсько-Ювілейну, Ново-Диканську, Бутівсько-Миргородську, Вільшанську та Гулаківську площі.

«Твинс груп» зареєстроване в червні 2017 року на киянку Віру Акуленко. В реєстрі про оцінку впливу на довкілля фірма зареєструвала документи про плани розпочати  роботи на Дубрівській площі. Дані про досвід Акуленко в бізнесі у відкритих джерелах відсутні.

«Еліон інвест» зареєстрована в жовтні 2017 року в Києві. Засновником та директором вказана Юлія Середа. В реєстр ОВД фірма внесла документи про заплановані роботи на Зв’язівській площі.

«Сенс-Д» зареєстрована в Києві в лютому 2017 року на харків’янина Максима Ігнатієва та мешканця Дніпра Андрія гавриша. Директором є Ганна Савченко. Фірма зареєстрована в за адресою бульвар Шевченка 11, приміщення 51А. Цю ж адресу при реєстрації вказало і ТОВ «Надра-Геоінвест», бенефіціарами якого нині заявлені громадяни Естонії Віталій Нантом та Олег Ягольник. Раніше «Надра-Геоінвест» були створені державною ПАТ «Надра України» та ТОВ «Гео-інвест», яка була близькою до заступника голови правління «Надра України» Максима Максіменцева. Після приходу до влади президента Віктора Януковича «Надра-Геоінвест» перейшли під контроль міністра охорони навколишнього середовища Едуарда Ставицького, що дозволило фірмі отримати спецдозвіл на Скоробагатьківське родовище. За даними ЗМІ, нині «Надра-Геоінвест» може контролюватися оточення бізнесмена Дмитра Фірташа.

«Прайс компані» зареєстроване в жовтні 2017 року на Сергія Войцехівського, який є і директором підприємства. Фірма анонсували роботи на Філенківсько-Черняхівському родовищі.