Маріупольська фірма зробила конфіденційними ціни ремонту моста у Дніпрі за 312 мільйонів
11.07.2018   //  

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради 9 липня за результатами тендеру замовив ТОВ «Підприємство «Маст-Буд» капітальний ремонт автодорожнього моста №2 через Дніпро за 311,97 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року перевлаштують мостове полотно, електромережі, опори, обладнання і навігацію, відновлять освітлення, відремонтують балки, прогони, опори та сполучення стоянів із підходами. Конкретний гарантійний строк у договорі не вказаний.

Переможець завантажив тендерну пропозицію, договірну ціну, підсумкову відомість ресурсів і кошториси у якості конфіденційних документів, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення. Він обґрунтував це тим, що ці документи мають розкриватися після аукціону. Насправді він мав завантажити їх у відповідний розділ «цінові документи», який, на відміну від розділу «кваліфікаційні документи», стає доступним для загального перегляду тільки після аукціону. Натомість конфіденційні документи ні для кого недоступні, крім замовника, на всіх етапах закупівлі. За законом «Про публічні закупівлі», конфіденційною не може бути визначена інформація про запропоновану ціну, інші критерії оцінки, технічні умови та технічні специфікації.

Замовник теж не оприлюднив ці документи разом із договором, окрім договірної ціни.

На заробітну плату піде 21,47 млн грн., тобто 7% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 1% – 3,14 млн грн. Ціна угоди на 0,009% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 312,0 млн грн.

«Підприємство «Маст-Буд» на чолі із Сергієм Розбеєм належить маріупольському бізнесмену Михайлу Беккеру, власнику ТОВ «Мостобудівельне підприємство «Мостострой», ТОВ «Гідромеханізація», ТОВ «Спецмонтажресурс» і ТДВ «МЗБК».

Переможець фігурував у кількох кримінальних проваджень щодо ухиляння від сплати податків і користування послугами підприємства з ознаками фіктивності.

Із 2008 року «Маст-буд» виграв тендерів щонайменше на 4,05 млрд грн. Зокрема в лютому Одеський морпорт замовив йому будівництво причалу за 243,77 млн грн.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Мостстройком», причому ніхто не знижував ціну під час аукціону. Ця дніпровська фірма зі статутним капіталом 2 600 грн. належить Ігорю Москаленку – власнику ТОВ «ВП «Укрбудстальконструкція» з Андрієм Фесівським і ТОВ «НВП «Павлоградський завод мостових металоконструкцій». Принаймні до 2013 р. її засновниками були Юрій Кандауров та Юлія Орищенко.

У 2011-2013 р. Москаленко був членом наглядової ради вищезгаданого «МЗБК» Беккера, ревізійну комісію котрого очолював Фесівський.

Усього з 2016 р. «Мостстройком» виграв тендерів на 172,82 млн грн.