Під виглядом виплати аліментів депутати протягують для зеленого бізнесу Ахметова пільг на 2 мільярди
03.07.2018   //  

Верховній Раді пропонують до 2020 року звільнити від оподаткування податком на додану вартість імпорт обладнання для виробництва енергії із відновлювальних джерел.

Відповідні зміни внесено до проекту закону 8295, яким пропонується врегулювати в Податковому кодексі виплату аліментів в Україні.  Зміни було розглянуто та схвалено профільним комітетом 2 липня.

Правку в перехідні положення Податкового кодексу  вніс народний депутат Юрій Вознюк («Народний фронт»), вона пропонує звільнити від сплати ПДВ до 1 січня 2020 року ввезення в Україну обладнання для виробництва відновлювальної енергії платника податку, який отримав технічні умови на підключення до електричних мереж. Правка передбачає, що в разі порушення імпортером умов пільгового імпорту, він сплачує ПДВ в повному розмірі, а також виплачує пеню в розмірі 120% від облікової ставки Національного банку.

За даними екс-члена Комісії,що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Андрія Геруса, бенефіціаром згаданих змін до Податкового кодексу є бізнесмен Рінат Ахметов, чия компанія «ДТЕК» вже оголосила про плани в 2018-2019 роках збудувати сонячних станцій потужністю понад 350 МВт, та вітростанцій потужністю не менше 200 Мвт. Розрахунки показують, що вартість  обладнання для таких станцій складатиме біля $400 млн.  В цьому випадку прогнозований ПДВ складе $80 млн, або біля 2,08 млрд грн. за нинішнім обмінним курсом.

Нагадаємо, в червні група народних депутатів внесла законопроект, яким пропонується  з 1 жовтня 2018 року зменшити на 50% тарифи для сонячних станцій потужністю понад 100 МВт, а також урізати  тариф для всіх вітростанцій потужністю понад 100 МВт на 30%. В пояснювальній записці автори законопроекту вказали, що нині в Україні «зелені тарифи» у 2-3 рази вищі, аніж у Європі. Так «сонячні» тарифи в Україні затверджені на рівні 0,15 євро за кВт-год, у Німеччині — 0,045 євро. Тариф на «вітер» в Україні становить 0,102 євро, у Європі — біля 0,05 євро за кВт-год.

Одночасно в Раді також зареєстровані інші законопроекти, які пропонують зафіксувати нинішній високий рівень «зеленого тарифу» щонайменше до 2020 року.

Законопроект №8449 окрім цього також залишає лазівки для власників крупних станцій. Пропонується що високий тариф залишиться і після 2020 року у станцій потужністю менше 10 МВт. Власники крупних станцій можуть подробити формально свої об’єкти на юридично окремі блоки такої потужності. Цей законопроект підписали низка нардепів, пов’язаних з бізнесом на альтернативній енергетиці.

Законопроект №8449-1 пропонує відтермінувати введення тарифних аукціонів до 2025 року для крупних станцій та збільшити тариф для тих, хто використовуватиме вітчизняне устаткування. Серед співавторів законопроекту є представник БПП Максим Єфімов, пов’язаний з виробництвом устаткування для вітрової енергетики.