Міноборони судиться з реєстратором і нотаріусом за переписування його майна в Одесі на приватну фірму
27.06.2018   //  

Міністерство оборони України оскаржує перепис майна свого ДП «Одеського автомобільного ремонтного заводу» (скорочено – ОАРЗ) на приватну фірму «Сіті інтайм». Про це стало відомо з ухвали Одеського окружного адміністративного суду та сайту «Судова влада».

Йдеться про майновий комплекс в Одесі на вул. Артилерійська, 4. Він розташований на 4,2 га комунальної землі, яку в подальшому можна відвести під інвестиційну забудову.

Міноборони позивається до державного реєстратора Комунального підприємства «Реєстраційна служба Одеської області» Сергія Манюти та приватного нотаріуса Світлани Савченко.

Ці ж реєстратор, нотаріус та ще арбітражний керуючий Ібрагім Салієв фігурують у кримінальних провадженнях Нацполіції за  №42018161010000034 та  42017161010000515 щодо незаконного перепису майна «ОАРЗ».

За матеріалами досудового слідства, арбітражний керуючий Ібрагім Салієв штучно наростив кредиторську заборгованість ДП «ОАРЗ», задешево продав майно ДП на аукціоні приватній фірмі, а право власності фірми оформили нотаріус та реєстратор.

Так, не зважаючи на те, що завод заплатив гроші кредитору ТОВ  «Інфокс», серед кредиторських вимог Ібрагім Салієв все одно вказав заборгованість перед цією фірмою на 391 тис. грн. Також у серпні 2017 року Салієв ініціював отримання позики 458 тис грн у приватної фірми ТОВ «Амматрейд» на погашення вимог щодо виплати зарплатні.  Але при цьому Міністерство оборони, як орган, уповноважений управляти майном, ніхто не повідомив. Такі штучно нарощені борги робили підприємство дешевшим, відтак, оцінщик оцінив майно ДП в 9,7 млн. грн.

У грудні 2017 року Салієв виставив майно заводу на продаж, при цьому не погодивши продаж із Міністерством оборони. У січні 2018 року завод купила фірма «Сіті інтайм» Ольги Басистої і дану купівлю посвідчили нотаріус Савченко та реєстратор Манюта.

Слідство вважає, що реєстратор, нотаріус та арбітражний керуючий зловживали своїми повноваженнями. Арбітражного керуючого Салієва міністерство юстиції за це уже позбавило свідоцтва у квітні 2018 року. Проте Салієв оскаржує таке рішення через суд.

Ібрагім Салієв – син колишнього замміністра ЖКГ Криму Енвера Салієва. Одразу після анексії Криму в 2014 Ібрагім Салієв став російським арбітражним керуючим, оформив російський ФОП із російським громадянством, у 2016-2017 роках входив до російської спілки арбітражних керуючих «Стратегія» та фігурує в низці судових засідань РФ останніх років.

В рамках кримінальних проваджень щодо майна ДП, переписаного на приватну фірму Військова прокуратура Південного регіону обшукала офіс ТОВ «Укренергобуд». Співвласником фірми значиться Олександр Альперін – батько одеського бізнесмена Вадима Альперіна, який зараз перебуває під слідством за пропозицію хабаря $800 тис. керівнику детективів НАБУ Андрію Калужинському за зняття арешту із 450 млн грн.

Компанія «Сіті інтайм», яка купила майновий комплекс «ОАРЗ», фігурує у ще одному кримінальному провадженні як фірма, що подала в ДФС неправдиві відомості про вартість задекларованих товарів для перетину державного і адміністративного кордону з тимчасово окупованою територією Криму.