НАЗК після звинувачення детектива НАБУ у конфлікті інтересів береться за члена АМКУ, що розслідує монополію Мін’юсту
26.06.2018   //  

Заступник міністра юстиції Світлана Глущенко 15 червня направила в НАЗК заяву про можливе порушення антикорупційного законодавства в діях державного уповноваженого АМКУ Агії Загребельської. Також Глущенко направила клопотання в АМКУ з вимогою усунути Загребельську від справи, яку вона веде стосовно монополії держпідприємства «СЕТАМ» на ринку реалізації арештованого майна.

Відповідні документи є в розпорядженні «Наших грошей».

Мінюст підозрює у діях Загребельської «ознаки вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів».

Під конфліктом інтересів Мінюст має на увазі те, що Загребельська в 2014-2015 роках працювала першим заступником голови Державної виконавчої служби. І перебуваючи на цій посаді вона «приймала участь у формуванні а також реалізації державної політики у сфері організації примусового виконання рішень». На підтвердження цього Мінюст надав листа за підписом Загребельської від листопада 2014 року, у якому вона відзначала «показники роботи, які яскраво свідчать про результативність роботи СЕТАМ у порівнянні з роботою спеціалізованих торгівельних організацій по реалізації арештованого державними виконавцями майна».

На доведення своєї позиції Мінюст вказав, що рішення про запровадження електронної системи торгів в цілому по Україні було прийнято 11 березня 2015 року, коли Загребельська працювала в ДВС. А вже через тиждень 18 березня вона була звільнена.

Також Глущенко вказала, що «такий приватний інтерес у сфері службових/представницьких повноважень, що може вплинути або впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень, спричиняє виникнення реального або потенційного конфлікту інтересів».

У чому полягає чи полягав приватний інтерес Загребельської при роботі в ДВС чи АМКУ замміністра юстиції не вказала. Весь текст заяви Глущенко в НАЗК:

У відповідь Загребельська надала пояснення голові АМКУ щодо «необґрунтованості та безпідставності», оскільки у клопотанні Мін’юсту «відсутні інформація та факти, які б підтверджували наявність приватного інтересу». А її лист 2014 року взагалі не є предметом нинішнього розслідування АМКУ, а може бути цікавим лише для ретроспективного огляду.

Також Загребельська вказала, що Мінюст звернувся до НАЗК лише зараз, наприкінці її розслідування, хоча в міністерстві знали про її рекомендації та розслідування ще з 2016 року і не заявляли про конфлікт інтересів. Відтак це «свідчить про спробу вплинути на результати розгляду справи №130-26.13/64-17».

Своє клопотання про відсторонення Загребельської Мінюст направив в АМКУ напередодні 21 червня, коли Комітет мав прийняти остаточне рішення про справі щодо монополії СЕТАМу. Відсторонення Загребельської від цього розслідування дозволить голові АМКУ доручити іншому держуповноваженому для нового розгляду.

Наслідком розслідування Загребельської мали б стати заходи по припиненню монополії підприємства Мін’юсту на ринку торгівлі арештованим майном розміром понад 1 млрд грн. на рік.

Аби не доводити до цього рішення Мін’юст окрім заяви на Загребельську в НАЗК також підписав «дорожню карту» та 18 червня запустив програму, спрямовану на удосконалення взаємодії з партнерами та агентами.

За даними директора Асоціації «Біржові електронні майданчики» Олега Падалки, насправді партнерська програма «не знімає корупційних ризиків», оскільки СЕТАМ пропонує підписати клієнтам його партнерської програми договір про те, що вони будуть надавати послуги не учасникам аукціону, а самому СЕТАМу, причому по залученню клієнтів (докладніше про корупційні ризики та недоліки такої схеми в публікації «UBR»).

Замміністра Світлана Глущенко (ліворуч), керівник СЕТАМу Віктор Вішньов і замміністра Наталія Бернацька рекламують СЕТАМ.

За вироблення юридичної позиції АМКУ стосовно Загребельської відповідає директор юридичного департаменту Даніїл Федорчук. Перед призначенням в Антимонопольний комітет він працював юристом у фірмі «Integrites». Ця фірма належить Руслану Бернацькому, чоловіку замміністра юстиції Наталі Бернацької (до заміжжя Севостьянова). У свою чергу Наталя Бернацька прямо у ці дні бере активну участь в обґрунтуванні позиції Мін’юсту щодо монополії СЕТАМу разом з Світланою Глущенко.

Нагадаємо, раніше НАЗК вже знаходило конфлікт інтересів у діях державного службовця, пов’язаного з його попереднім місцем роботи. Йдеться про детектива НАБУ Ігоря Семака, якому закинули те, що він був включений до групи детективів по кримінальним провадженням щодо закупівель «Енергоатому» та зловживанню службовим становищем керівництва ДП «СхідГЗК», а до роботи в НАБУ він працював помічником нардепа Вікторії Войціцької, яка в 2015 році написала у Фейсбуку пост зі звинуваченнями на адресу нардепа Миколи Мартиненка в розкраданнях. Справа проти Семака була порушена у 2017 році по заяві адвокатів, що представляють Мартиненка у цих провадженнях. Зараз детектив судиться з НАЗК через його відсторонення від справи.

Раніше стало відомо, що голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв особисто вів питання про надання дозволу компанії «Драгон капітал» на придбання фірми «Аскор Компані», яка управляє торговим центром «Скай парк» у Вінниці. Ця фірма пов’язана з «Альфа-банком», у якому голова АМКУ тримає на депозитах понад 16,5 мільйона гривень.