У Запоріжжі роздали 150 га під сонячні станції новим фірмам водія та депутатів-оппоблоківців
04.06.2018   //  

На сесії Запорізької міськради, яка відбулася 30 травня, депутати роздали 150 га на висілках нещодавно створеним фірмам під сонячні станції. Про це написали Ліля Стативко та Сергій Сидоров із Запорізького центру розслідувань на сайті «Forpost».

На Оріхівській трасі віддають 36 га ТОВ «Солен Енерджі». Фірма зареєстрована в кінці березня, тобто два місяці тому. Директором і засновником значиться киянин Геннадій Чередниченко, який до заснування фірми все життя відпрацював водієм.

Журналісти звернули увагу, що згідно з Генпланом міста, ця ділянка належить до земель громадської забудови, а не промисловою. І віддавати його під сонячну станцію – порушення Генплану і закону.

Ще одну ділянку у 38 га по вулиці Ігоря Сікорського віддадуть під СЕС ТОВ «Солар парк девелопмент», яка була зареєстрована в січні 2018 року. Директор «Солар Парк Девелопмент» Ігор Скляр, який володіє ТОВ «Стимул-сіті». Ця фірма має 40% в компанії ТОВ «Азимут Трейдінг Груп», пов’язаної з депутатом міськради і головою бюджетної комісії Русланом Божко. Божко недавно став інвестором в сонячну енергетику, увійшовши в співвласники і організувавши кредит для ТОВ «Токмак Солар Енерджі» депутата-оппоблоківця Олександра Рєпкіна.

ТОВ «Відновлювальна енергія Запоріжжя» отримала загальну площу 65 га під свої сонячні панелі. З них 50 га двома ділянками – на північ від затопленого Передаточніського кар’єра. 17,8 га – рівна поверхня, тут колись було дачне товариство, але з водою у людей не склалося, так само, як і з оформленням ділянок. Ще 37,2 га – пагорби, яри, провали, терикони і інші форми рельєфу. Також фірма отримала 15 га під ще одну СЕС на схід від Кушугумського озера .

100% ТОВ «Відновлювальна енергія Запоріжжя» належать вже згаданій фірмі ТОВ «Токмак Солар Енерджі». У ній половина належить вже згадуваному депутату Запорізької обласної ради від Опозиційного блоку і голові комісії по інфраструктурі, промисловості та іншого Олександру Рєпкіну. Друга половина належить ТОВ «Астра капітал груп», де сьогодні фіндиректором числиться глава бюджетної комісії Запорізької міськради, інший оппоблоківець Руслан Божко. У Божко простежується зв’язок через ряд фірм з уже згаданим Ігорем Скляром, який отримує 38 га на Сікорського.

15 гектарів відійшло ТОВ «Санрайз Девелопмент». Це ділянка між кладовищем на Леваневського і самим селищем Леваневського. Фірма зареєстрована в грудні 2017 р. Про її директора і власника Тимофія Терещенка мало що відомо.

Намагаючись дати відповідь, чому фірми поспішали отримати землю під сонячні станції, видання процитувало думку головного редактора «Бизнес.Цензор» Сергія Головньова:

«Сьогодні представникам галузі необхідно встигнути з запуском своїх потужностей до 2020 року. З 1 січня 2020 року відбудеться його чергове планове зменшення. І він стане вже не таким пільговим і надприбутковим, як той, за яким будуть працювати станції, запущені сьогодні. Крім того, згідно з урядовим планом, «зелений тариф» буде діяти до 2030 року, так що з кожним роком термін окупності інвестицій скорочується».