Сірка для «СхідГЗК» від менеджера Журила подорожчала на 13%
04.06.2018   //  

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 31 травня за результатами тендеру замовило SIA «Zodiak Plus» (Латвія) сірки на $1,23 млн, або 38,95 млн грн. без ПДВ. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч на умовах DAP поставлять 10 тис т грудкової сірки ґатунку не нижче 9995 (не менше 99,95% основної речовини) за ГОСТ 127.1-93 по $123, або 3 895 грн. за тонну.

Переможець подав паспорт від виробника АТ «Отрадненьский ГПЗ» ПАТ «Роснефть» (Росія), однак у договорі вказано, що продукція також може бути з Казахстану.

У лютому 2017 року «Zodiak Plus» продав таку ж сірку СхідГЗК на таких самих умовах поставки по $109, або 2 900 грн./т. У доларах це на 13% дешевше від нинішніх торгів.

А в березні 2016 року ціна від цієї ж фірми становила $125, або 3 338 грн./т, що майже відповідає теперішній договірній ціні.

Ціна угоди на 11% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 43,74 млн грн.

Компанія «Zodiak Plus» на чолі з Даце Шабле заснована в 2014 році в Латвії українцем Євгенієм Бугою. Раніше він керував ТОВ «Енерджі трейд груп» – найбільшим постачальником держпідприємств, якими керує Руслан Журило, нині відсторонений очільник ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), а до того – заступник екс-директора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота.

Також за даними «Наших грошей», в 2005 році Буга працював у ТОВ «Д.І.А. Девелопмент», яке входить у девелоперську групу Давида Жванії, бізнес-партнера Миколи Мартиненка, який проходить з Журилом по одній кримінальній справі про розкрадання у СхідГЗК.

Нагадаємо, Журило знаходиться під слідством, НАБУ підозрює його у нанесенні збитків держпідприємству на 300 млн грн. на експортних схемах. Журило знаходиться на свободі, бо за нього вніс завдаток 12 млн грн. нардеп із «Народного фронту» Микола Княжицький.

Єдиним конкурентом було ТОВ фірма «Торгсервіс», причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Харківська фірма зі статутним капіталом 11 800 грн. належить Борису Гриньку і Сергію Євсєєву. Останній раніше був кінцевим бенефіціаром ТОВ «Енерго-промислова «Югенергопромтранс» разом із Володимиром Куковальським і Жанною Григоренко.

Зараз номінальним засновником «Югенергопромтрансу» є кіпрська компанія «БПК Біомасс Пауер Корпорейшн Лімітед», а бенефіціаром через неї – Куковальський.

Жанна Григоренко була прописана за однією адресою з Русланом Журилом.

Вона володіє ТОВ «Профімед Сервіс» разом із Сергієм і Тетяною Сірими, ТОВ «Техномашінвест» одноосібно і ТОВ «Темп» із Анатолієм Лісковським.

Фірма «Темп», співвласником якої раніше був сам Журило, з 2011 року є фактичним монополістом тендерів СхідГЗК на перевезення вантажів.