«Микитасі» передумали далі судитись за можливість будувати ЖК «Покрова» з недійсним буддокументом
31.05.2018   //  

Будівництво ЖК «Покрова» станом на кінець травня

Верховний суд закрив касаційне провадження за касаційною скаргою держорганізації «Центральне територіальнуправління капітального будівництва» Міноборони («ЦТУКБ») на ухвалу та постанову Київського апеляційного адмінсуду, згідно з якими скасовано рішення суду першої інстанції і визнано законним анулювання Дозволу на початок виконання будівельних робіт житлового комплексу «Покрова» у Києві. Про це йдеться в ухвалі Верховного суду від 24 травня.

«ЦТУКБ» подав заяву про відмову від касаційної скарги 3 травня, Верховний суд її задовольнив. Повторне оскарження не допускається, рішення апеляції залишилося в силі.

Як повідомляли «Наші гроші», у 2015 році «ЦТУКБ» уклав з ТОВ «Будінпроект» договір про будівництво житлового комплексу на ділянці площею 0,96 га (8000000000:91:165:0018) на вул. Січових Стрільців (Артема), 59.  у Шевченківському районі міста Києва.

Угода передбачала зведення трьохсекційного будинку висотою від 15 до 26 поверхів. Військовослужбовці мали б отримати 10% від загальної кількості квартир та 10% від загальної площі нежитлових приміщень, а також 900 кв м вбудованих приміщень для передислокації Київського обласного військкомату.

У квітні 2016 року «ЦТУКБ» та генпідрядник ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» отримали Дозвіл на початок виконання будівельних робіт і почали зводити ЖК «Покрова». Державна архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) України перевірила будівництво і у січні 2017 року анулювала Дозвіл через порушення, головним з яких було використання замовником недійсних містобудівних умов та обмежень (МУО) забудови земельної ділянки.

«ЦТУКБ» разом з генпідрядником, а також девелепером та проектувальником ТОВ «Укрбуд Девелопмент» звернулися до суду, щоб зупинити анулювання Дозволу і продовжити будівництво. Окружний адмінсуд Києва став на бік держорганізації Міноборони, зазначивши, що інакше правам та інтересам «ЦТУКБ» буде заподіяна шкода, а відновлення їх буде ускладнено.

Втім, Київський апеляційний адмінсуд визнав анулювання Дозволу законним і звернув увагу, що «Укрбуд Девелопмент» розробив проектну документацію, коли МУО втратили чинність. «ЦТУКБ» отримало МУО у 2011 році до набрання чинності закону про регулювання містобудівної діяльності, який був прийнятий у тому ж році. Згідно з ним МУО були дійсними лише протягом двох років, до березня 2013. «Укрбуд Девелопмент» розробив проектну документацію у 2016 році, тобто після трьох років, як містобудівні умови та обмеження були недійсними.

Суд також встановив, що Міністерство культури не надавало погоджень та дозволів на будівництво житлового комплексу, що додатково підтверджує порушення. Тому апеляція скасувала рішення Окружного адмінсуду Києва. Після чого  «ЦТУКБ» подав касаційну скаргу.

По будівництву на Січових Стрілків, 59 йшло ще три паралельних суди. Зокрема, «ЦТУКБ» та генпідрядник «Північно-український будівельний альянс» хотіли скасувати припис Мінкульту на зупинення будівництва ЖК «Покрова». Втім, цей суд позовники теж програли, оскільки суд дійшов висновку, що будівництво йде на території Лук’янівсько-Татарського історичного ареалу, що є зоною охорони пам’яток історії та культури Києва. Відтак середньоповерхова забудова  тут не повинна перевищувати 9 поверхів, а забудовник запланував 15-26. Крім того, суд переконався, що ЖК будується з порушенням законодавства у сфері охорони культурної спадщини.

ЖК «Покрова» будується під егідою держкорпорації «Укрбуд». До обрання народним депутатом, президентом «Укрбуду» був Максим Микитась (входить у «Волю народу»). Зараз керівником держкорпорації є помічник Микитася Олександр Лятамбор.

«Укрбуд Девелопмент» є основним власником нерухомості під егідою «Укрбуду». Микитась в декларації вказував, що є бенефіціаром «Укрбуд девелопмент». Власником ТОВ «Північно-український будівельний альянс» є ще один помічник Микитася Андрій Якусевич.