Перед звільненням Шкляра СБУ зайнялось ручним розподілом виконавчих проваджень в Мінюсті
29.05.2018   //  

Справу по ручному розподілу виконавчих проваджень в Державній виконавчій службі Мінюсту розслідують слідчий відділ Дніпровського управління поліції Нацполіції у Києві і Лівобережний міжрайонний відділ ГУ СБУ у Києві та Київській області.

Досудове розслідування встановило, що начальник відділу Дніпровського райвідділу ДВС Києва та його заступник організували злочинну схему отримання незаконних матеріальних благ. Вони незаконно втручалися у автоматичну систему виконавчих проваджень і вручну перерозподіляли провадження між трьома довіреними державними виконавцями.

У матеріалах судового реєстру описано, як саме працює автоматична система виконавчих проваджень, що розподіляє справи між виконавцями.

Функціонування системи визначає Мін’юст. Керівник органу ДВС або його заступник по закону кожного робочого дня до 09.30 мають проконтролювати, хто з державних виконавців вийшов на роботу, і якщо когось немає, то відповідні дані слід внести в систему. Відтак, якщо якогось виконавця немає, то документи на відсутніх держвиконавців не розподіляються. Також за десять робочих днів до запланованої відсутності державного виконавця на два тижні і більше керівник органу ДВС вручну вносить дані до системи і документи на держвиконавця не розподіляються. Автоматичний розподіл поновлюється після внесення до системи відповідних відомостей керівником органу ДВС або після закінчення строку запланованої відсутності працівника. Також керівник приймає рішення про те, що одного виконавця можна замінити іншим і може це зробити в системі.

Виконавці після виконання провадження отримують винагороду – 2% від стягнутої суми чи вартості майна боржника. Як встановило слідство, після отримання такої винагороди  виконавці, що є учасниками злочинної змови у Дніпровському райвідділі ДВС, зобов’язані передати частину грошей в якості хабаря начальнику РВ ДВС або його заступнику.

Провадження щодо ручного розподілу виконавчих проваджень  внесене в  Єдиний реєстр досудових розслідувань 14 лютого 2018 року за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 («Несанкціоновані дії з інформацією»). Такі дії караються позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

За даними реєстру НАЗК, начальником Дніпровського райвідділу ДВС є Михайло Корольов, а його заступниками значаться Юлія Шеремет та Дмитро Бут, який у січні 2018 року подав декларацію після звільнення.

У квітні 2018 року прокуратура та СБУ отримали доступ до документів держпідприємства «Національні інформаційні системи» Мін’юсту, в яких міститься інформація, на кого через ідентифікатор доступу начальника Дніпровського райвідділу ДВС та його заступників перерозподіляли провадження з сумами стягнень від 100 тис. грн.

Нагадаємо, у травні 2018 року за власним бажанням звільнився заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр. Він опікувався запуском автоматичної системи розподілу як однієї зі складових реформи в системі виконання проваджень, що також передбачала додаткову винагороду для держвиконавців. Згодом стало відомо, що Державна виконавча служба затягує виконання проваджень, що вигідно боржникам. А держвиконавці перед отриманням багатомільйонних винагород надавали доступ до їхніх зарплатних рахунки маловідомій їм особи.

ДП «Національні інформаційні системи» для впровдження Автоматизованої системи виконавчого провадження за 27,50 млн грн. у 2016 році найняло ТОВ «Айкюжн ІТ», пов’язане з відомою групою «Софтлайн».  Засновником «Айкюжн» є кіпрська фірма «Сорочан Холдінгз Лімітед», що фігурувала в кримінальному провадженні про розкрадання на інформаційних послугах для Фонду соцстраху та Держслужби зайнятості.

Начальником Лівобережного МРВ у м. Києві та Київській області є Михайло Артюхов –  син екс-начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ Юрія Артюхова. У квітні 2018 НАБУ затримало начальника сектору контррозвідки Лівобережного МРВ Олександра Карамушку, який отримав хабаря $47,5 тис. за непритягнення до кримінальної відповідальності за підробку документів іноземців, які могли отримати посвідку на проживання в Україні у незаконний спосіб. Директор НАБУ Артем Ситник пояснив, що затримання співробітника СБУ – це продовження спецоперації з виявлення корупції у Державнох міграційної служби, яку у листопаді 2017 року зірвали СБУ і ГПУ.