Одесити подолали 19 мільярдів на півмільярдному ремонті двох вулиць у Києві
25.05.2018   //  

КК «Київавтодор» 21 травня за результатами тендерів уклала дві угоди з ТОВ «Автомагістраль-Південь» про ремонт вулиць на загальну суму 496,60 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року капітально відремонтують вулицю Заболотного на ділянці від площі Одеської до будинку №156 довжиною 3 км та у зворотному напрямку за 318,10 млн грн. і реконструюють вулицю Академіка Туполєва довжиною 3 км за 178,50 млн грн.

За підсумковими відомостями ресурсів обох тендерів, суміш ЩМА-20 коштує 2 539 грн./т, асфальтобетон щільний піщаний – 1 881 грн./т, асфальтобетон щільний крупно- і дрібнозернистий – 1 557-1 661 грн./т, асфальтобетон пористий – 1 426 грн./т, що загалом відповідає ринку та іншим торгам (тут і далі тендерні ціни вказано без ПДВ і доставки).

Пісок замовили по 300 грн./куб. м. Це дещо дорожче від ціни на інших тендерах, яка становить у середньому 250 грн./куб. м.

Світильники Ampera Midi 48 LED 700mA 106Вт придбали по 7 729-7 744 грн./шт.

Гарантійний строк на гранітний бортовий камінь і металеві оцинковані опори зовнішнього освітлення становить 15 років, на основу дорожнього одягу, бетонний і залізобетонний бортовий камінь, чавунні люки та зливоприймальні решітки, бетонні опорні плити під люки, металеве бар’єрне огородження та оцинковану пішохідну огорожу – 10 років, на водопропускні труби – 6 років, на покриття з асфальтобетону і плитки – 5 років, на розмітку пластиком – рік.

На заробітну плату відведено по 5% загальної вартості підрядів, а на прибуток – менше ніж по 1%. Сума угод на 0,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 499,15 млн грн.

До аукціону по вулиці Туполєва не допустили ТОВ «САТ Україна» за нестачу низки паперів субпідрядника і невідповідності в банківській гарантії та довідці про відсутність відстав для відхилення. А ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» було не допущене до аукціону по вулиці Заболотного за неповну інформацію про технічні характеристики.

«Автомагістраль-Південь» належить одеситам Валерію Короткову та Олегу Наливанному. Загалом із 2008 року вона отримала підрядів на 19,01 млрд грн.

Допущеними конкурентами були ПП «Київшляхбуд» із групи авторитетного бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова і ТОВ «Спеціалізоване будівельно-монтажне управління «Підряд» Григорія Жабського, Тетяни Казнодій, Андрія Сороченка, Юлії Татарінової, Сергія Богатирьова та Ганни Скіценко – дочки екс-гендиректора «Київавтодору» та екс-депутата Київради («УДАР») Володимира Жукова. У 2002-2005 рр.. Жуков сам входив до складу власників «СБМУ «Підряд».

У березні 2014 р. Жуков звільнився з посади за власним бажанням. Цьому передувала перевірка «Київавтодору», що виявила завищення цін на закупівлі товарів (переплата 4,5 млн грн. на солі, ще 2,4 млн грн. на пальному), а також можливу корупційну складову при наймі підрядників – при наявності 12 власних комунальних підприємств 95% робіт з поточного ремонту доріг виконувала компанія, близька до Жукова.

Нинішній керівник «Київавтодору» Олександр Густєлєв раніше був помічником екс-нардепа від Партії регіонів Олександра Пресмана (нині – група «Партія «Відродження»). Пресман в інтерв’ю не приховує дружні стосунки з мером Одеси Трухановим.

Нагадаємо, також НАБУ  розслідує можливу розтрату понад 800 млн грн. бюджетних коштів на тендерах Трухановим, посадовцями міськради, «Київшляхбуду», ТОВ «Ростдорстрой» та інших компаній.