У посіпаки Януковича починають забирати дозволи на державні вугільні пласти
22.05.2018   //  

Державна служба геології та надр призупинила дію спецдозволів на видобування вугілля ТОВ «Шахта «Росія» та ТОВ «Шахта 1-3 Новогродівська».

Про це йдеться в наказі т. в.о. голови Держгеонадр Олега Кирилюка №160 від 15.05.2018 року.

Причиною зупинки дії спецдозволів названо порушення ст. 24 та ст. 51 «Кодексу України про надра». Це статті про обов’язки користувача при розробці родовищ.

Держгеонадра надала фірмам 10 днів на усунення виявлених порушень.

«Шахта «Росія» та «Шахта 1-3 Новогродівська» були зареєстровані в один день – 27 лютого 2012 року за однією адресою в м. Новогродівка Донецької області. Власником фірми був Олександр Січінава –  тодішній голова наглядової ради «Всеукраїнського банку розвитку» сина президента Віктора Януковича Олександра. Обидві фірми дублювали в собі назви відповідних шахт державного підприємства «Селидіввугілля».

25 липня 2012 року Держгеонадр видав фірмам спецдозволи на 20-річне користування лавами державних шахт: в межах поля шахти ВП «Шахта №1/3 «Новогродівська», Пласт-n1, I1 та в межах поля шахти ВП «Шахта «Росія» , пласт-I1. Ці вугільні площі розроблялися державними шахтами.

В 2017 році власниками цих фірм стали  Олександр Коваленко, Юрій Корнєєв та Тамара Задоя. Корнєєв працював заступником директора ДП «Вугільна Компанія Краснолиманська», Задоя – бухгалтеркою ДП «Мирноградвугілля».

Пізніше бізнесмен  Віталій Кропачов заявив «Економічній правді», що купив приватні «Шахта «Росія» та «Шахта 1-3 Новогродівська». Кропачова ЗМІ називають представником в вугільній галузі першого заступника голови парламентської фракції БПП Ігоря Кононенка – бізнес-партнера президента Петра Порошенка. В лютому 2018 року Кононенко пропонував розглянути питання повернення в державну власність втрачених «Селидіввугілля» пластів.

На початку 2018 року власником приватної «Шахта 1-3 Новогродівська» став Валерій Атанов. Він також увійшов до власників приватної  «Шахта «Росія», де його бізнес партнером став донеччанин В’ячеслав Карий. Обидві фірми очолив Андрій Колотов.

Після цього голова ПАТ «Донбасенерго» Едуард Бондаренко заявив про свою причетність до нових власників «Шахта «Росія» та «Шахта 1-3 Новогродівська» і запевнив, що це його особистий проект.

Атанов і Карий також стали власниками ТОВ «Павливно-енергетичний капітал», яке раніше належав Січінаві.

Нагадаємо, в 2016 році Національна поліція почала розслідувати факт передачі державних вугільних лав фірмам Олександра Януковича. Попри те, що фірми порушили умови спецдозволу і не почали видобуток вугілля, Держгеонадра дозволили їм продовжувати роботи. Далі фірми через суд закріпили за собою права на користування пластами.

61% ПАТ «Донбасенерго» належить ПАТ «Енергоінвест холдинг», ще 25% через Фонд держмайна контролює держава. ЗМІ називають реальним власником «Донбасенерго» Олександра Януковича.