У ФФУ приписали хакерам заяву про імпорт газонів для перепродажу через непрацюючий завод ФФУ
15.05.2018   //  

Замість заводу, який побудувала Федерацією футболу України, штучне покриття для футбольних полів для виконання тендерних зобов’язань було імпортоване з Німеччини.

Про це в своїй колонці в журналі «Футбол» написав головний редактор Артем Франков з посиланням на допис в Facebook генерального секретаря ФФУ Юрія Запісоцького.

Франков процитував, що після отримання замовлення на 300 футбольних полів ТОВ «ФФУ Продакшин» розпочала навчання співробітників заводу і поки йшов запуск заводу, було прийнято рішення імпортувати німецьке покриття Ligagrass для виконання тендерних зобов’язань. Імпортером виступило ТОВ «Спорт технологія».

Разом з тим, прес-служба ФФУ 11 травня заявила, що сторінку Юрія Запісоцького було нібито зламано і поширено від його імені недостовірну інформацію.

Нагадаємо, у червні 2016 року ФФУ створила комерційну дочку ТОВ «ФФУ Продакшн». В липні 2017 року парламент вніс зміни до бюджету, якими  виділив 250 млн грн. на будівництво футбольних майданчиків у регіонах України. Ще 250 млн грн. до цієї програми мали бути залучені із місцевих бюджетів.

Після цього «ФФУ Продакшн» в кінці вересня 2017 році відкрила на Київщині завод з виробництва високотехнологічного штучного покриття для мультиспортивних майданчиків та професійних футбольних полів, завод було побудовано за кошти УЕФА в рамках проекту «Хет Трік», вартість будівництва оцінена в 10 млн євро.

ФФУ очолює народний депутат Андрій Павелко («Блок Петра Порошенка») , який також є головою парламентського комітету з питань бюджету.

Завод очолив керівник «ФФУ Продакшн» івано-франківець Андрій Бондаренко. Юридичну підтримку для відкриття заводу надала фірма з Івано-Франківська ТОВ «ЮК «Моріс Груп», керуючим партнером якої є Андрій Романчук. В ЗМІ його називали претендентом на посаду голови Івано-Франківської облдержадміністрації.

Раніше саме генсек ФФУ Запісоцький очолював «ЮК «Моріс Груп» та входив до складу її засновників.

Ще один з засновників «Моріс Груп» Тарас Ферула очолює апеляційний комітет ФФУ.

За даними «Youcontrol», засновники «Моріс Груп» володіють також ТОВ «Ем джі інжиніринг», ТОВ «Ем джі літіґейшн», ТОВ «ЕМ джі текс», АО «Моріс Барістерс» що надають консультаційні та юридичні послуги, видавничим ТОВ «Вавілонська бібліотека», а також ТОВ «Компанія з управління активами «Ем джі ай».

З 26 по 28 грудня 2017 р. держструктури у різних регіонах України уклали угоди щодо будівництва більше 300 спортивних майданчиків. З кінця 2017-го «ФФУ Продакшн», отримала поза конкурсом 66 замовлень на майже 95 млн грн. у Києві. Ще близько 100 млн грн. вона отримає як постачальник покриття для футбольних полів на тендерах, де перемогли інші юридичні особи. В тому числі створена «ФФУ Продакшн» – ТОВ «Спорт технологія».

Ціни на покриття від заводу Федерації футболу України вищі, ніж у інших виробників Європи: 16-18 євро проти 12-14 євро.

Ще до початку тендерів, у листопаді 2017-го, Мінрегіонбуд розмістив на сайті типовий проект будівництва футбольних майданчиків із штучним покриттям – як орієнтир для замовників. У ньому було вказане єдине «правильне» покриття – виробництва«ФФУ продакшн». Під час тендерів замовники закладали цю вимогу в тендерну документацію і відкидали конкурентів, які пропонували не кучеряву траву, а рівний ворс.

Вже коли тендери були проведені – 4 травня 2018 року Мінрегіон представив новий типовий проект будівництва футбольних полів, де зникла згадка про траву, яку виробляє завод Федерації футболу Україні.