Волинські дорожники супердетально виписали тендер на 117 мільйонів під фаворитів попри вимоги білорусів
14.05.2018   //  

Служба автомобільних доріг у Волинській області 23 квітня за результатами тендерів уклала дві угоди з ТОВ «Луцькавтодор-Сервіс» про поточний середній ремонт автодороги державного значення М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Теребляче за 116,85 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч трасу відремонтують на ділянці км 132+600 – км 140+050 довжиною 7 км.

За підсумковою відомістю ресурсів, асфальтобетон щільний дрібно- і крупнозернистий типу А марки 1 коштує 1 800-1 850 грн./т, а суміш ЩМА – 2 365 грн./т, що загалом відповідає іншим тендерам (тут і далі тендерні ціни вказано без ПДВ і доставки).

На заробітну плату піде 1,18 млн грн., тобто 1% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 0,2% –  208 тис грн.

Ціна угоди на 0,3% нижча від очікуваної вартості закупівлі в 117,20 млн грн.

Ще до аукціону ВАТ «Дорожньо-будівельний трест № 4» (Брест, Білорусь) вимагало прибрати з тендерної документації, на його думку, надмірні та дискримінаційні вимоги.

Йшлося про підтвердження досвіду одним або кількома завершеними договорами на послуги чи роботи з поточного середнього та капітального ремонтів, будівництва і реконструкції автодоріг державного значення в Україні, Білорусії, Албанії, Македонії, Сербії, Чорногорії, Туреччини, Ізраїлі, країнах Близького Сходу, Середньої Азії, СОТ, ЄС тощо, укладеними протягом останніх п’яти років. Вони мають передбачати виконані протягом одного календарного року роботи з улаштування асфальтобетонних покриттів згідно вимог ДБН А.3.1.-5:2009 і ДБН В.2.3-4:2015 із такою ж конструкцією дорожнього одягу, яка замовляється, протяжністю не менше передбаченої предметом закупівлі.

За словами білоруського облавтодору, це означає, «що в учасника має бути наявним досвід виконання не аналогічних, а ідентичних робіт, оскільки дорожня конструкція, передбачена у предметі закупівлі, розроблена проектною організацією за окремим проектом, і саме такої конструкції дорожнього одягу, як передбачена предметом закупівлі, більше ніде немає».

Скаржник заявив, що конструкція відрізняється лише кількістю і товщиною шарів та матеріалами, тож її може влаштувати будь-яка дорожня будівельна компанія з досвідом капремонту, будівництва і реконструкції доріг. Також він стверджував, що в інших країнах не діють українські державні будівельні норми, а обмеження виконання одним роком несправедливе, бо часто роботи замовляють на довший строк або переносять їх виконання на наступний рік через недофінансування.

Крім того, він вказав, що замовник висунув до субпідрядників з обсягом робіт більше 20% такі ж вимоги, як і до учасників, тоді як, наприклад, фірмі, яка монтує освітлення, не потрібен асфальтобетонний завод і досвід ремонту доріг.

Дорожники задовольнили вимоги, відкинувши претензії. Білоруси не прийшли на тендер, хоча замовник згодом прибрав із визначення аналогічного договору ДБН, зменшив протяжність до половини передбаченої закупівлею та замінив таку ж конструкцію дорожнього одягу на асфальтобетонні покриття, у тому числі зі ЩМАС.

Єдиним конкурентом переможця стало ТОВ «Автомагістраль-Південь» одеситів Валерія Короткова та Олега Наливанного, причому ніхто не знижував ціну на торгах.

Раніше «Луцькавтодор-Сервіс» був дочірнім підприємством «Луцькавтодору», чиїм співвласником до 2011 р. був Юрій Ольховий, екс-керівник Волинської САД (2009-2010 рр.).

Нині «Луцькавтодор-Сервіс» оформлено на Олексія Юрчука. Фірма входить до групи компаній «ЛАД» разом із «Корпорацією ЛАД» Ольхового з дружиною Людмилою.

У свою чергу ПАТ «Луцькавтодор», наглядову раду якого очолює Ольховий, записано на кіпрську компанію «Lad Group Plc».