Оточення Кононенко переписало власників фірмі, по якій ГПУ відкрила справу за «літієвий» спецдозвіл
14.05.2018   //  

Звернення Громради при Великоновосілківській РДА до Мінекології

Генеральна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження щодо службових осіб Державної служби геології та надр та ТОВ  «Петро-Консалтінг» за підозрою в замаху на привласнення корисних копалин у особливо великих розмірах.

Про це в своєму блозі на «Українській правді» написав народний депутат Олексій Рябчин («Батьківщина»).

За інформацією депутата, кримінальне провадження було  відкрите 20 квітня за №42018000000000927.

В судовому реєстрі інформація про цю справу відсутня.

В лютому 2018 року Держгеонадр видало «Петро-Консалтінгу» спеціальний дозвіл на видобування літієвих руд на Шевченківському родовищі літію, що розташоване у Великоновосілківському районі Донецької області.

За даними Рябчина, в березні фірма з метою провадження планової діяльності розпочала обов’язкову процедуру оцінки впливу на довкілля. А в квітні відбулося засідання громадської ради при Великоновосілківській райдержадміністрації, на якому не була підтримана діяльність  «Петро-Консалтінг» з розробки літієвих родовищ. Громадська рада направила листа до  Міністерства екології з проханням надати роз’яснення щодо вибору ділянки для видобування літієвих руд, впливу на довкілля та здоров’я людей та провести громадські слухання з цих питань.

Від «Наших грошей»

13 травня 2018 система «Youcontrol» зафіксувала дані, що єдиним власником «Петро-Консалтінг» став її екс-керівник Ігор Коломієць. На його посаду був призначений Перелигін Єгор Євгенович, якому встановлено обмеження на вчинення правочинів з спецдозволами.

Людина з ПІБ Перелигін Єгор Євгенович є відомим банкіром, донедавна він був в.о. голови правління ПАТ «Альпарі-банк», 100% акцій якого належить бізнесмену з Об’єднаних Арабських Еміратів Бахтарі Хедаятоллах.

Попри зміну власників та директора місце реєстрації «Петро-Консалтінг» залишилося незмінним – Київ, вул. Євгена Харчеенка (колишня – Леніна), б. 31, оф. 3. Це адреса масової реєстрації фірм.

На момент видачі  спецдозволу на видобування літієвих руд на Шевченківському родовищі літію засновниками «Петро-Консалтінг» були Олег Большаков зі Львова та Микола Єсипенко з Києва, керівником – Ігор Коломієць. Програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» в «Петро-Консалтінг» повідомили, що директором фірми працює Тарас Ігнащенко – син Володимира Ігнащенка, радника міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика.

Ігнащенко-старший є сусідом першого замголови парламентської фракції БПП Ігоря Кононенка – бізнес-партнера Петра Порошенка. У 2016 році журналісти зафіксували Ігнащенка серед тих, хто зустрічав Кононенка в аеропорту «Жуляни».

Володимир Ігнащенко також є помічником народного депутата від БПП Анатолія Матвієнка, який є рідним дядьком народного депутата з БПП, екс-голови ДУСі Сергія Березенка. Останній нині один з найвпливовіших людей в фракції БПП.