Мінюст за $2,8 мільйона продовжив британських юристів для захисту від «приватівців»
07.05.2018   //  

Міністерство юстиції України 26 квітня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Hogan Lovells» (Британія) про юридичні послуги на $2,75 млн, або 72,34 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч фірма представлятиме інтереси України у справі за позовом міноритарних акціонерів ПАТ «Укрнафта» – кіпрських компаній «Littop Enterprises Limited», «Bridgemont Ventures Limited» і «Bordo Management Limited», пов’язаних із групою «Приват». Сума позовних вимог становить близько $5,44 млрд.

Найвищу погодинну ставку має партнер «Hogan Lovells» Маркус Бургсталлер – $900.

Переклад коштує $75 за сторінку, кур’єрська доставка в Україну на наступний день – $80.

Триденна поїздка чотирьох осіб у Київ обійдеться у $10 250, а візит чотирьох осіб на двотижневі слухання у Стокгольм – у $45 тис.

У якості третьої особи залучать українську фірму «Lexwell & Partners» Андрія Колупаєва.

Закупівлю провели за переговорною процедурою відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 березня цього року. Цим розпорядженням визначено перелік справ за позовами до України, по яким уряд дозволив наймати юристів по переговорній процедурі.

Восени 2017 року Мін’юст замовив «Hogan Lovells» послуги додаткового юридичного радника у цій справі до кінця минулого року на $496. Тоді в повідомленні про намір укласти угоду було сказано, що «арбітражне провадження у цій справі з початку року зазнало суттєвих змін, з огляду на які виникає потреба у посилення команди радників, які представляють державу у цій справі, для отримання альтернативної правової позиції з питань, які мають значення для справи SCC №2015/092».

У грудні 2017 року Мінюст також уклав угоду щодо цієї справи з фірмою «Latham & Watkins (London) Llp» (Великобританія) на $2,07 млн.

Нагадаємо, британська фірма «Hogan Lovells» проводила дослідження та аналіз «Приватбанку». Нещодавно суд дозволив прокуратурі вилучити копії їхніх результатів разом із результатами розслідувань «форензік» британських «Kroll Associates U.K. Limited» та «AlixPartners Services UK LLP». Згодом у банку пройшли обшуки за підозрою в створенні його посадовцями схеми з виведення коштів через кредитування юросіб. Це відбулося після зустрічі в Амстердамі (Нідерланди) генпрокурора Юрія Луценко з екс-співвласником «Приватбанку» Ігорем Коломойським, яку генпрокурор назвав «випадковою».

Також «Hogan Lovells» представляє державний «Приватбанк» у справі за позовом проти його колишніх власників. Днями Високий суд Лондона в рамках цієї справи арештував активи Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова по всьому світу.

«Лексвел і Партнери» також вже залучалось до виконання державних замовлень. За угодою з Мінюстом, британська «King & Wood Mallesons LLP» у 2016 році найняла адвокатське об’єднання «Юридична фірма «Лексвел і Партнери» на справу за позовом «JKX Oil&Gas Plc», «Poltava Gas B.V.» (Нідерланди) та СП «Полтавська газонафтова компанія» до держави Україна.  Згідно опублікованих розцінок, за участь у справі тоді Андрій Колупаєв отримував 300 доларів на годину, Тетяна Кольга та Іван Зєваков  – по 230 $/год, Ігор Нагай – 270 $/год, Жанна Горяча та Назар Рудік – по 180 $/год.