Угрупування Грановського засвітило пов’язаність фірм, які оскаржують дискримінаційні тендери обленерго
26.04.2018   //  

ТОВ «Нако електрик» і ТОВ «Коларес-брокерс» виявились пов’язаними фірмами, які оперують документами одне одного в системі «Прозорро». Про це стало відомо з тендеру ПрАТ «Рівнеобленерго» на закупівлю кабельно-провідникової продукції на очікувану суму 39,90 млн грн.

Скаргу на дискримінаційні вимоги обленерго завантажила в систему фірма «Нако електрик».

Однак оплата скарги надійшла від фірми «Коларес-брокерс». Це є порушенням вимоги закону, який вимагає аби оплату вносив саме скаржник, який і завантажує скаргу.

Також в самій скарзі скаржником вказано «Коларес-брокерс».

Засновником та керівником ТОВ «Коларес-брокерс» є Марія Яніна, яка раніше була директором «Нако електрик».

До складу засновників ТОВ «Нако електрик» входить Віталій Самойлович Вайнштейн з Берліну (08.12.1950 р.н.).

Так само звуть помічника народного депутата Олександра Грановського (БПП) і співвласника ТРЦ «Art mall». Цей центр був зведений на гроші від конфлікту за ТРЦ «SkyMall», до якого причетний Грановський та його партнер Андрій Адамовський, покровитель найбільшого постачальника палива для «Укрзалізниці» ТОВ «Трейд коммодіті».

Також Віталій Вайнштейн був керівником ТОВ «Алакор Сіті», чиїм бенефіціаром є президент Єврейської ради України Олександр Сусленський. Сусленський згадується у декларації нардепа Георгія Логвинського, як такий що викупив у депутата якесь рухоме майно за 1,01 млн грн. Логвинський є близьким товаришем керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Холодницький допоміг Логвинському позбавитись порушеної НАБУ справи щодо захвату Черкаського лікеро-горілчаного заводу. Також Сусленський і Логвинський брали участь у відкритті почесного консульства Ізраїлю у Львові.

Сусленський також відомий як колекціонер живопису і у цій сфері він є партнером з Андрієм Адамовським по фонду «Український авангард» (тут їх партнером є також Борис Фуксман).

При цьому «Нако електрик» зареєстроване у бізнес-центрі «Євразія» по вул. Жилянська, 75. Тут же знаходиться робочий кабінет Адамовського і приймальня Грановського. Окрім цього у «Євразії» прописане ТОВ «Максмед Інтернешнл», яке в 2017 році оскаржило в АМКУ торги «Укрзалізниці» щонайменше на 10 млрд грн.

Другим співзасновником «Нако електрик» є АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Акведук», чиїм власником є ТОВ «Коларес», чиїм засновником і керівником є киянин Вадим Котляренко.

У свою чергу начальником юридичного відділу та членом тендерного комітету «Центру забезпечення виробництва» є Юлія Дєєва. У її резюме вказано, що вона раніше працювала у ТОВ «Коларес». У цій же фірмі працює адвокат Андрій Бабаєв, який за даними «Наших грошей» є захисником кількох представників «Укрзалізничпостачу» по так званій «метизній справі» НАБУ.

У 2016-2018 роках «Коларес-брокерс» і «Нако електрик» оскаржували закупівлі на загальну суму 631,79 млн грн. Після чого «Коларес-брокерс» виграло лише один підряд залізниці на 18,29 млн грн.

При цьому скарги «Коларес-брокерс» на дискримінаційні умови на торгах обленерго в АМКУ задовольняють.

Наприклад, «Львівобленерго» встановило вимогу, щоб учасник торгів мав попередній досвід постачання не менше 50 км проводу самоутримного ізольованого, не менше 15 км кабелю силового, не менше 25 т проводу скрученого без електричної ізоляції. І щоб весь цей обсяг товару був поставлений по одному контракту, а не по різним. В АМКУ визнали, що ця вимога обмежує коло потенційних учасників і зобов’язав замовника внести зміни в тендерну документацію.