Суд захистив від АМКУ казначейство, яке вписало у тендерну документацію неможливу до виконання вимогу
26.04.2018   //  

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним рішення АМКУ щодо скасування перемоги ПАТ «ЦКТ “ІнфоПлюс”» на тендері Державної казначейської служби із закупівлі послуг з впровадження централізованої системи електронного документообігу очікуваною вартістю 2,6 млн грн. Про це свідчить рішення суду від 3 квітня.

На оголошений у вересні 2017 року аукціон Держказначейства щодо закупівлі послуг з впровадження централізованої системи електронного документообігу прийшли троє учасників – ПАТ «Центр комп’ютерних технологій “ІнфоПлюс”», ТОВ «Айкюжн ІТ» та ТОВ НВП «Інформаційні технології». Цінова пропозиція останнього виявилась найдешевшою, однак була відхилена замовником через невідповідність вимогам тендерної документації.

17 жовтня замовник повідомив про намір укласти договір із наступним учасником ПАТ «ЦКТ “ІнфоПлюс”», чия заявка була дорожчою на 30%.

Викинута раніше фірма НВП «Інформаційні технології» успішно оскаржила в АМКУ це рішення замовника.

На переконання скаржника, однією з причин для відхилення заявки ПАТ «ЦКТ “ІнфоПлюс”» було те, що фірма не подала копії сертифікату чинних експертних висновків Держспецзв’язку, надання яких передбачали вимоги тендерної документації.

Сам скаржник також додав, що цю вимогу не могла б виконати жодна компанія, адже такого документа, як «сертифікат чинних експертних висновків Держспецзв’язку» не існує в принципі.

Згодом із цим погодились і в казначействі. На засіданні АМКУ замовник пояснив, що розуміє під «сертифікатом експертного висновку» та «експертним висновком» – один і той самий документ, тож зарахував копії експертних висновків «ІнфоПлюсу» як такі, що задовольняють вимоги тендерної документації.

При цьому, у тендерній документації казначейства вимога щодо подання саме «сертифікату експертного висновку» була прописана дуже чітко:

У зв’язку з тим, що учасник насправді не виконав вимоги замовника у тому вигляді, якою вона була прописана у тендерній документації, адміністративна колегія АМКУ прийняла рішення про невідповідність заявки «ІнфоПлюсу» у цій частині. На основі цього та ще кількох пунктів колегія зобов’язала замовника скасувати рішення про визначення переможцем торгів «ЦКТ “ІнфоПлюс”».

У грудні 2017 року держказначейство вирішило скасувати це рішення АМКУ у судовому порядку.

На засіданні суду представник казначейства заявив, що:

«Під виразом «копії сертифікату чинного експертного висновку» під час формулювання умов тендерної документації мався на уваги бланк відповідного експертного висновку».

Дослідивши питання, суд з’ясував, що правовими нормами у сфері регулювання криптографічного та технічного захисту інформації передбачено надання та реєстрацію Держспецзв’язком виключно експертних висновків, натомість надання та реєстрація «сертифікатів експертних висновків» – не передбачені.

«З огляду на ведені законодавчі положення та пояснення представника позивача, як замовника торгів, з цього приводу, вказані висновки відповідача законодавчо не підтверджені, а тому не можуть бути підставою для відхилення пропозиції ЦКТ «ІнфоПлюс»», – резюмував свою позицію суд у цьому питанні.

Жодних рухів по спірній закупівлі казначейства не відбувалось від жовтня 2017 року. Замовник також не оголошував інші торги за аналогічним предметом закупівлі.

ПАТ «ЦКТ “ІнфоПлюс”» ділять Віктор Кахута (50,88%) та його син Ігор Кахута (49,12%). Станом на кінець 2 кварталу 2013 року основними акціонерами товариства разом з Кахутою-старшим були В’ячеслав Івашина (19,5%), Євген Без’язиков (10%) та Олександр Данько (19,5%).

У період з 2008 року «ІнфоПлюс» отримав замовлень від бюджетників на понад 107 мільйонів гривень. У часи президентства Віктора Януковича «Наші гроші» фіксували отримання компанією замовлень від ДУС, Нацбанку, Мінекономрозвитку і торгівлі, КМДА та інших держустанов.