Банкірша, якій ГПУ просила заставу в один мільярд за «вишки Бойка», зняла арешт з фірми і частини майна
26.04.2018   //  

Голова Наглядової ради «Вернум банку» Наталія Ігнатченко під час обрання їй запобіжного заходу 31 січня 2018 року у Печерському райсуді Києва

Суд скасував арешт корпоративних прав ТОВ «Альянс-Екопроект» у вигляді внеску до статутного фонду у розмірі 14 млн грн, що складає 100% статутного фонду та належить кіпрській компанії «Вернум Кепітал Менеджмент Лімітед». Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 17 квітня.

Арешт корпоративних прав вказаної фірми був накладений 14 лютого у рамках т.зв справи «вишок Бойка». Власником кіпрської компанії «Вернум Кепітал Менеджмент Лімітед» на момент накладення арешту була Наталія Ігнатченко, якій належить «Вернум Банк».

Однак станом на квітень єдиною власницею кіпрської фірми стала донька підозрюваної Анастасія Ігнатченко. З огляду на те, що останній не пред’явлено жодних підозр по справі «вишок Бойка», суд скасував арешт корпоративних прав ТОВ «Альянс-Екопроект», а також нерухомості, що належить цій фірмі: земельної ділянки 0,1 га на проспекті Перемоги, 134/1, а також компресорної станції і групи приміщень загальною площею 1480 кв м на бульварі Лепсе Івана, 4 у Києві.

За даними кіпрського реєстру, компанію Vernum Capital Management Limited у серпні 2016 року заснували член наглядової ради «Вернум банку» Леся Горицька з Києва, Анастасія Ігнатченко (зареєстрована у Швейцарії), Павло Мукосєєв з Києва та компанія «Kensington Advisors» з Фінляндії. У вересні 2017 року засновницями кіпрської компанії стали Наталія Ігнатченко та її дочка Анастасія, а станом на сьогодні у засновниках залишилася лише Анастасія Ігнатченко.

Наталія Ігнатченко у 2016 році отримала Всеукраїнську премію «Жінка ІІІ тисячоліття» разом із дружиною президента Мариною Порошенко, начальницею ГУ ДФС у м. Києві Людмилою Демченко, дочкою замгенпрокурора Пшонки суддею ВАСУ Наталією Блажівською та іншими. Фото: bestpeopleclub.com

Нагадаємо, Наталія Ігнатченко була затримана 29 січня. Наступного дня їй було повідомлено про підозру у вчиненні ряду тяжких злочинів. Так, за даними слідства, вона брала участь у заволодінні злочинною організацією екс-президента Віктора Януковича 3,23 млрд грн «Чорноморнафтогазу» під час закупівлі двох бурових установок у 2010-2012 рр.

Як свідчать матеріали слідства, Наталія Ігнатченко, будучи власником «Вернум Банку» та обіймаючи посаду голови наглядової ради цього банку, особисто вибудувала структуру підконтрольного їй окремого підрозділу злочинної організації Януковича, керувала діями підконтрольних учасників, у тому числі громадян Латвії.

За безпосередньої участі Ігнатченко службові особи «Нафтогазу» та «Чорноморнафтогазу», шляхом забезпечення отримання «Чорноморнафтогазом» від «Нафтогазу» двох безпроцентних позик та участі у конкурсних торгах фіктивних іноземних компаній, здійснили закупівлю у двох іноземних компаній «Highway Investment Processing Llp» та «Rigas Kugu Bulevata» двох морських бурових установок на загальну суму $800 млн при реальній їх загальній вартості $389,3 млн, та заволоділи державними коштами у сумі понад $400 млн.

Оскільки у подальшому при доведенні вини Ігнатченко і винесенні вироку суд може призначити їй покарання у вигляді конфіскації майна, ГПУ клопотала про арешт її майна, в т.ч. корпоративних прав ТОВ «Альянс-Екопроект» (14 млн грн). Загалом, якщо не брати до уваги вказану фірму, суд наклав арешт на корпоративні права ще семи підприємств на загальну суму майже 592 млн грн. Йдеться про ТОВ «Люкс-Інфо», ПАТ «Вернум Банк», ПП «Авто Актив», ТОВ «Фортерес», ТОВ «Інтернаціональна автомобільна компанія», ТОВ «Сервіс Рапід», ТОВ «КБ Сенат».

Крім того, були арештовані будівля автосалону на проспекті Перемоги, 134, сервісні автоцентри на Окружній дорозі, 14 і ділянки під ними, а також ділянка на проспекті Юрія Гагаріна, 17В у Києві.

Відзначимо, що 31 січня Наталії Ігнатченко суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту з носінням електронного браслету, хоча Генпрокуратура просила взяти її під арешт із визначенням застави у розмірі 1 млрд грн. Домашній арешт Ігнатченко було продовжено до 25 травня.