Розшукуваного за розкрадання обленерго Крючкова затримали в Німеччині, НАБУ організовує екстрадицію
24.04.2018   //  

На території Німеччини 14 квітня затримано голову правління ПрАТ «ХК «Енергомережа», якого підзрюють у розкраданні коштів обленерго. Про це «Нашим грошам» повідомили в прес-службі НАБУ.

На даний час Національне бюро готує пакет документів, необхідних для екстрадиції підозрюваного до України, який найближчим часом буде передано компетентним органам Німеччини.

Розшукуваним керівником «Енергомережі» є Дмитро Крючков. Його підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України.

За версією слідства, керівник «Енергомережі» є організатором корупційної схеми, через яку ВАТ «Запоріжжяобленерго» та ДП «Енергоринок» завдано збитків на загальну суму понад 346 млн грн.

На виконання цієї схеми впродовж 2015-2016 років ПрАТ «ХК «Енергомережа» уклало договори про відступлення права вимоги за електроенергію, поставлену ВАТ «Запоріжжяобленерго» низці промислових підприємств, в результаті чого, гроші за спожиту електрику надходили не «Енергоринку» і «Запоріжжяобленерго», а «Енергомережі».

Крім того, на підставі відомостей, отриманих в ході досудового розслідування в рамках зазначеного кримінального провадження, відповідні договори про відступлення права вимоги в судовому порядку визнані недійсними.

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк раніше повідомив, що лобістом Крючкова з «Енергомережі» був нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко.

Брат Дмитра Крючкова Леонід раніше працював заступником директора фірми «Укрінмаш», що входить до «Укроборонпрому». Нині він веде бізнес в державних портах, перераховуючи половину доходів з Миколаївського порту компанії, яка опосередковано пов’язана з заступником голови Нацполіції Ігорем Купранцем.