Прокуратура з’ясувала, що ділянку під будівництво «Чарівного міста» зареєстрував недіючий нотаріус
24.04.2018   //  

Печерський райсуд Києва дозволив Генпрокуратурі провести огляд земельної ділянки у столиці на вул. Бориспільська, 18, яка належить Установі «28 Управління Начальника Робіт» («28 УНР») Міноборони, а також незавершеного житлового комплексу «Чарівне місто», розташованого на цій землі. Про це свідчить ухвала суду від 22 лютого.

Ще з 1948 року ділянка по вул. Бориспільська, 18 площею 12,2 га знаходилась у постійному користуванні Дарницької КЕЧ під військове містечко, а обліковувалась за «28 УНР». У 2015 році Департамент земресурсів КМДА за результатами опрацювання справи-клопотання «28 УНР» підготував та передав до Постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування проекти висновку та дозволу на розроблення документації із землеустрою на постійне користування ділянки із цільовим призначенням для будівництва виробничої бази.

За даними слідства, в подальшому т.в.о. начальника «28 УНР», порушуючи закон про використання земель оборони, направив лист щодо призупинення розгляду цього клопотання та повернення на доопрацювання у зв’язку зі зміною цільового призначення ділянки.

Вже наступного року керівник «28 УНР» та директор ТОВ «Фортабуд» підписали договір про будівництво житлового комплексу «Чарівне місто» на вул. Бориспільська, 18, згідно з яким Установу зобов’язано вжити заходів до оформлення держреєстрації права користування ділянкою з цільовим призначенням, яке дозволить здійснити забудову.

В подальшому Департамент земресурсів надав завдання на проектування документації із землеустрою щодо відведення ділянки площею 12,2 га для експлуатації та обслуговування існуючих будівель та споруд. У березні 2016 року  ГУ Держгеокадастру у м. Києві зареєстрував ділянку з цільовим призначенням – для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України.

Через кілька днів приватний нотаріус Михайло Потапов зареєстрував  право власності за Установою. В подальшому «28 УНР» як замовник отримав від Держархбудінспекції дозвіл на виконання будівельних робіт підряднику ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс». Крім того, «Фортабуд» та ТОВ «Фінансова компанія «Житло-капітал» уклали договір забудовника з управителем, де об’єктом будівництва визначено комплекс житлових будинків «Чарівного міста».

Після цього у серпні 2016 року приватний нотаріус зареєстрував договір іпотеки між ТОВ «Фінансова компанія «Житло-капітал» (іпотекодержатель) та «Фортабуд» (іпотекодавець) на комплекс житлових будинків по вул. Бориспільська, 18. Наразі на ділянці зареєстровано об’єкти незавершеного будівництва – житлові будинки № 1 та № 2, які належать «Фортабуду».

Проте, як встановило слідство, Київрада не приймала рішень щодо передачі ділянки в користування будь-якому суб’єкту господарювання. Документи, що посвідчують право користування (власності), в Департаменті земельних ресурсів не зареєстровані. Крім того, у Міноборони відсутні будь-які відомості щодо забудови ділянки, а також щодо передачі у користування чи відчуження держмайна, при цьому Міністерство не укладало інвестиційні та іпотечні договори.

За даними Мінюсту, нотаріус Потапов близько 3 років не веде нотаріальну діяльність. Будь-які документи, що підтвердили б законність реєстрації права власності на ділянку відсутні, відповідні документи до нотаріальних органів та Мінюсту не передавались. Таким чином, на думку слідства, Держава втратила право розпоряджатись ділянкою.

Підставою для виникнення права користування, власності та подальшої реєстрації у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно за Установою стали нібито ряд наказів Міноборони, водночас, ці документи взагалі не стосувалися  передачі ділянок або будівель.

Крім того, замовнику будівництва – «28 УНР» – надані містобудівні умови та обмеження (МУО) забудови ділянки від 20.05.2011. Для їх отримання службові особи Установи подали недостовірні відомості. Цільове призначення ділянки, яке вказано в МУО, не відповідає фактичному цільовому призначенню. Для отримання дозволу Держархбудінспекції України від 05.07.2016 на виконання будівельних робіт Установа теж подала недостовірні відомості.

В результаті, суд надав Генпрокуратурі дозвіл провести огляд ділянки на вул. Бориспільській,18 та об’єктів незавершеного будівництва (житлових будинків №1 та №2), які належать «Фортабуду».

Засновниками «Фортабуд» є Роман Вербовий та Павло Гуцало. Фірма «Фортабуд» створена в жовтні 2015 року, з початку минулого року її очолює Вікторія Гречана.

ЖК «Чарівне місто» є в переліку проектів з доступного житла Державної будівельної корпорації «Укрбуд». Але офіційно генпідрядник, проектувальник, девелопер та забудовник в цьому проекті приватні.

Так, генпідрядник «Північно-Український Будівельний альянс» записаний на Андрія Якусевича, проектуальник цього житлового комплексу – ТОВ «Укрбуд девелопмент». Ця компанія записана на англійську «Базерт дівелопмент елелпі», підписант Сергій Якусевич, директором фірми є Олег Майборода. Він багато років працював разом з членами родини Максима Микитася – екс-президента держкорпорації «Укрбуд», нардепа з фракції «Воля народу». Микитась в декларації вказав, що є бенефіціаром «Укрбуд девелопмент». Андрій та Сергій Якусевичі – помічники нардепа Микиталя. Наразі президентом «Укрбуду» є ще один помічник Микитася Олександр Лятамбор.

З 2004 по кінець березня 2016 року Установу «28 Управління Начальника Робіт» очолював Ігор Олейскер. До вересня 2017 року «28 УНР» керував Микола Безрученко. Наразі Установу очолює Володимир Геращенко.

Як повідомляли «Наші гроші», Вищий господарський суд України направив на новий розгляд позов Генпрокуратури про визнання недійсним договору про будівництво житлового комплексу «Чарівне місто», укладеного між «28 УНР» та ТОВ «Фортабуд».