Після інтересу НАБУ до газової фірми юристів Порошенка ГПУ спробувала вилучити її документи
18.04.2018   //  

Генеральна прокуратура підозрює посадовців Державної служби геології та надр в порушенні процедури видачі спецдозволу ТОВ «Аркона Газ- Енергія» на користування Свистунківсько-Червонолуцьким газоконденсатним родовищем в Полтавській області.

Про це стало відомо з ухвали Печерського райсуду м. Києва, куди прокурор звернувся з клопотанням в рамках кримінального провадження № 42017000000000553 від 28.02.2017 року.

Прокуратура підозрює, що Держгеонадра порушила порядок процедури проведення апробації та затвердження оцінки розвідувальних запасів, що потрібно для отримання спецдозволу без проведення аукціону.

З ухвали відомо, що «Аркона Газ-Енергія» замовило та оплатило геолого-економічну оцінку Свистунківсько-Червонолуцького родовища станом на початок 2016 року.  В підсумку підрахунок корисних копалин родовища було лише апробовано, а не затверджено Державною комісією України по запасам корисних копалин. При цьому, Держгеонадр в травні 2017 року видало фірмі спецдозвіл на 20-річне користування родовищем, площа якого складає 97 кв км.

В суді прокурор клопотав про дозвіл на вилучення оригіналів геолого-еокномічної розвідки Свистунківсько-Червонолуцького родовища, догорів на її виконання та документів оплати, які знаходяться в Полтаві в офісі ДП «Укрнаукагеоцентр», яке є дочірнім підприємством НАК «Надра України». Суд це клопотання задовольнив частково, дозволивши вилучити тільки копії документів.

Справу про порушення посадовцями Держгеонадр при видачі спецдозволу «Аркона Газ-Енергія» веде Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки, який очолює Володимир Гуцуляк. В ЗМІ цей департамент називаютьпідконтрольним двом депутатам від БПП – Ігорю Кононенку та Олександру Грановському.

В березні Національне антикорупційне бюро України повідомило про відкриття кримінального провадження про можливе порушення законодавства чиновниками Держгеонадр при вадачі спецдозволу «Аркона Газ-Енергія».

Засновниками «Аркона Газ-Енергія» є Олександр Нещотний, Ігор Мичко, Олексій Гребенченко та белізька компанія «Ешбері юніверсал лтд». Останні два власника з’явилися у фірми через два тижні після видачі їй спецдозволу – белізькій компанії нині належить 49,5% «Аркона Газ-Енергія», а Гребенченку – 5%. Останній на початку 2000-х років працював у ПАТ «Укропткульттовари», кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається президент Петро Порошенко.

Також Гребенченко раніше працював в компанії «Ековіс Бондар і Бондар юридичне бюро». За даними програми «Схеми», саме адвокат цієї компанії Олексій Бондар представляв белізьку фірму «Ешбері юніверсал лтд» на загальних зборах учасників «Аркона Газ-Енергія».

У цьому ж юридичному бюро у 2007-2009 роках працював Олексій Маловацький – член Вищої ради правосуддя. Його дружина Наталія Маловацька, працює нотаріусом Київського нотаріального округу і саме вона у другому кварталі 2017 року переказала співласникам «Аркона Газ-Енергія» Мичку та Нещотному по  майже 1,40 млн грн кожному. Ці суми відповідали вартості їх часток в статутному капіталі «Аркона Газ-Енергія», які вони продали «Ешбері юніверсал лтд».

Маловацький  під час виборів президента в 2014 році він був заступником керівника юридичної служби Порошенка і керував юрслужбою «Блоку Петра Порошенка» під час парламентських виборів.

Скасувати видачу спецдозволу «Аркона Газ-Енергія» намагається ПАТ «Укрнафта», яке раніше розробляло  Свистунківсько-Червонолуцьке родовище. Нині позов розглядається в Верховному суді. Близько 42% «Укрнафти» контролюється структурами, наближеними до бізнесмена Ігоря Коломойського.