Партнер дружини керівника Держлісагенства відмінив в суді наказ Держлісагенства про лісові аукціони
17.04.2018   //  

Суд визнав незаконним наказ Державного лісового агентства №42 від 19 лютого 2007 року, яким встановлений Порядок організації та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини.

Про це повідомило Держлісагентство з посиланням на відповідне рішення Окружного адміністративного суду Києва від 1 березня 2018 року.

Позов про незаконність наказу Держлісагентства подало ТОВ  «Волинь-Еко-Прод». Фірма стверджувала, що агентство (в 2007 році мало назву Державний комітет лісового господарства України) перебрало на себе непередбачені функції законодавчої гілки влади. Також позивач стверджував, що наказ №42 від 19.02.2007 р. обмежив свободу підприємницької діяльності, чим порушив його права.

Представник Держлісагентства в суді сказав, що фірма не надала жодного доказу участі в аукціонах, які регламентуються спірним наказом і який міг порушити її права.

Розглянувши справу суд вирішив, що Держлісагентство не мало повноважень затверджувати положення про організацію аукціонів, а тому визнав наказ про це недійним.

Також суд проаналізував сам Порядок проведення аукціонів і знайшов норми, які обмежують конкуренцію. До таких він відніс норму про те, що «технологічна сировина, баланси та сировина для виготовлення лущеного шпону, реалізується лише тим підприємствам, що мають власне плитне, фанерне та целюлозно-паперове виробництво». Антиконкурентними суд визнав і норми, за якими покупцями деревини можуть бути тільки резиденти з власним деревообробним виробництвом.

Тому суд повністю задовольнив позов «Волинь-Еко-Прод» та визнав наказ Держагентства незаконним та нечинним.

Судовий реєстр не містить інформації про подачу Держлісагентсвом апеляційної скарги.

Відмітимо, що наказ №42 передбачає, що державні лісові господарства повинні щоквартально виставляти свою необроблену деревину на аукціони, які організовували біржі в обласних центрах. Покупцем можуть бути тільки вітчизняні деревообробні підприємства. Нереалізована на аукціонах деревина реалізовується переробникам по прямим договорам.

За даними ЗМІ, цей Порядок проведення акційної дозволяв лісгоспам продавати великий обсягу лісу по прямим договорам через зрив торгів.

Наказ №42 відміняв попередній наказ Держлісагенства №264 від 30.11.2006 р. Останній встановлював, що ліс на аукціонах може купити резидент для будь-яких цілей. Лісгоспи проводять аукціони в раз на рік в грудні, але мають право організовувати на біржах додаткові торги. На таких торгах продається і деревина, що не була раніше реалізовані на аукціонах.

«Волинь-Еко-Прод» було створене в листопаді 2017 року, засновником та керівником фірми є мешканець Луцька (Волинська обл.) Віктор Сироватка. Він також є директором ТОВ «Теркомуналсервіс» Ігоря Швеця. «Волинь-Еко-Прод» при реєстрації вказало адресу електронної пошти – 43025@ukr.net Цю ж адресу використовує і інша фірма Швеця – ТОВ «Луцьккомунбуд».

Швець є співвласником «Західбуд Ф плюс Ш», де його партнерами є Фоллерт Франц та Світлана Бондар. Вона дружина в.о. керівника Держлісагентства Володимира Бондара, який раніше входив до засновників цієї фірми.

Володимир Бондар був призначений заступником голови Держлісагентства за результатами кадрового конкурсу в вересні 2016 року. Він був єдиним заступником керівника Держлісгоспу Христини Юшкевич, яка була звільнена в листопаді минулого року. З того часу Бондар виконує обов’язки керівника Держлісагентства. Саме його підпис стоїть під наказом агентства про рекультивацію земель, які постраждали від видобутку бурштину. Національне антикорупційне бюро України підозрює, що саме цей наказ планували використати народні депутати Борислав Розенблат і Максим Поляков для організації видобутку бурштину.

В 2002-2005 роках Бондар був народним депутатом, входив до фракції «Наша Україна», в 2005-2007 роках очолював Волинську облдержадміністрацію. На останніх місцевих виборах став депутатом Волинської облради від БПП. ЗМІ стверджують про давні приятельські відносини Бондаря з нинішнім генеральним прокурором Юрієм Луценком. Минулого року Бондар підтвердив, що розмовляв з Луценком відносно призначення Віктора Швидкого першим заступником прокурора Волинської області.