Голова тендерного комітету не захотів брати в руки документи фірми, яка економила шляховикам Кличка 2 мільйони
16.04.2018   //  

Адміністративна колегія АМКУ 12 квітня зобов’язала КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» скасувати рішення про відхилення пропозиції Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій та акцепту дорожчої заявки від ТОВ «Нові інтегровані системи автоматизації» на закупівлі послуг з технічного огляду очікуваною вартістю 8 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Йдеться про послуги з дослідження технічного стану конструкцій та виконавчого знімання у рамках будівництва Південно-Західного каналізаційного колектора у Києві (І-IV п.к.).

23 березня один із учасників торгів, державне підприємство «НДІБК», звернувся зі скаргою до АМКУ. Держпідприємство повідомило, що замовник зумисне ухилився від укладення з ним договору у встановлений законом термін (5 днів).

7 березня, пояснив скаржник, за результатами аукціону замовник визначив переможцем торгів «НДІБК». Цінова пропозиція підприємства становила 6 млн гривень і була дешевшою від пропозиції іншого учасника на 23%.

12 березня, у перший робочий день після святкових та вихідних днів, представники переможця приїхали до замовника зі скоригованою тендерною пропозицією та іншими документами, які фірма мала подати у якості переможця. Однак, йдеться у скарзі, голова тендерного комітету Роман Лісневський відмовився прийняти документи від підприємства, про що представники ДП склали відповідний акт, а самі документи того ж дня відправили поштою.

15 березня замовник прийняв рішення відхилити тендерну пропозицію «НДІБК» на основі неподання учасником згаданих вище документів, а наступного дня визначив переможцем торгів ТОВ «Нові інтегровані системи автоматизації» з пропозицією, дорожчою на 1,75 млн грн.

Ці рішення «НДІБК» оскаржило в АМКУ. На розгляді скарги представник замовника пояснив події 12 березня тим, що «перший заступник директора, голова ТК Лісневський не уповноважений виконувати функції служби діловодства (канцелярії) та особисто приймати кореспонденцію».

Заслухавши доводи сторін, колегія АМКУ зобов’язала замовника скасувати рішення щодо відхилення пропозиції держпідприємства та акцепту заявки приватника.

ТОВ «Нові інтегровані системи автоматизації» належить Валерію Карпенку. Фірма його брата Олександра Карпенка ТОВ «Дельтабудгруп» також брала участь у цих торгах, але замовник відхилив її на етапі прекваліфікації.

У 2011 році брати вдвох володіли «Новими інтегрованими системами автоматизації», пізніше якийсь час фірма була зареєстрована на компанію з Об’єднаних Арабських Еміратів «Самум Інвест Інк».

Еміратська фірма нині є засновником ТОВ «Кіз-Інжиніринг», ТОВ «Невірос» та ТОВ «Українська транспортна спілка». За інформацією державних аудиторів, через останню у 2007 році було «відмито» 31,1 млн грн – ДК «Укргазвидобування» без тендеру замовило «Сумському машинобудівному науково-виробничому об’єднанню ім. М. Фрунзе» два газотурбінні приводи за 42 млн грн при посередництві «Української транспортної спілки». Саме обладнання було придбане у «Мотор Січ» за 10,9 млн грн.

КП «ДБШТС м. Києва» від серпня 2015 року очолює Максим Калінін, підписантом є його перший заступник Роман Лісневський. Дружина Лісневського у вересні 2017 року співзаснувала багатопрофільне ТОВ «Гудвілс Груп» разом з Романом Виговським. Це син депутата Вишгородської міської ради Валерія Виговського.

За підсумками 2017 року Лісневський отримав 410 тис. грн заробітної плати, а також з-поміж іншого задекларував 35 тис. доларів за «роботу за кордоном» та 72 тис. доларів готівкою, що належать дружині. Сам тримає у гривнях 178 тис. Також відмітимо, що дружина Лісневського, яка працює директором ТОВ «Пі Енд Оу Ферімастерз», що записане на однойменну британську фірму, минулого року у вигляді заробітної плати отримала всього 92 тис. грн.

 

Довідково

Також, «Українська транспортна спілка» є одним із учасників ТОВ «Джурчі», яке за інформацією «Наших грошей» до окупації Криму монопольно постачало газ на території Феодосії. У 2014 році фірма зареєструвалась згідно з російським законодавством. Через кілька місяців після цього стало відомо, що РФ націоналізувала об’єкти газопостачання в окупованому Криму, у тому числі ті, що належали «Джурчі».

Ще одним учасником «Джурчі» було ТОВ «Восток-Газсервіс». До весни 2008 року це підприємство було зареєстроване у Криму. У цей період його діяльності, у 2005 році, «Нафтогаз» замовив компанії будівництво Міжнародного метрологічного центру, вартість якого мала встановлюватися календарними планами, затвердженими додатками до договору. У вигляді авансових платежів «Нафтогаз» перерахував «Восток-Газсервісу» 47,87 млн грн, однак підрядник не виконав робіт у встановлений строк і у 2011-2012 роках за ініціативою «Нафтогазу» договір був розірваний у судовому порядку. Судовий процес щодо повернення суми авансу тривав три роки, тричі справа доходила до Вищого господарського суду. 26 листопада 2015 року «Нафтогаз» вкотре програв у першій інстанції – це рішення Господарського суду Києва вступило в силу у грудні 2015 року.

Паралельно у часі змінювались власники «Восток-Газсервісу», який весною 2008 року  перенесли до Києва. Спочатку фірма належала одноосібно Сергію Кузьміну, пізніше часткою у складі інших співвласників володіла його дружина, а у 2012 році фірму перереєстрували на «Самум Інвест Інк».

Зауважимо, що на початку 2000-х згаданий Кузьмін був бізнес-партнером Миркіна Олега Дмитровича (по ТОВ «Техсервiс-XXI Столiття»). Людина з таким ПІБ очолювала філію «Укртрансгазу» – Дирекцію по будівництву та експлуатації газопроводу Джанкой – Феодосія – Керч.

В середині 2013 року «Восток-Газсервіс» переписали на луганчанина Ігоря Сініцина, а трохи більше ніж через рік «Восток-Газсервіс» перенесли у Лисичанськ Луганської області. У жовтні 2015 року податкова анулювала реєстрацію компанії, як платника ПДВ, у зв’язку з відсутністю фірми за місцем реєстрації. Також відомо, що «Восток-Газсервіс» має податковий борг, який за даними «Youcontrol» станом на березень цього року становив 1,09 млн грн.

Бенефіціарним власником «Самум Інвест Інк» є Анвар Алімов. Зауважимо, що у російському судовому реєстрі офшор з місцем реєстрації «Самум Інвест Інк» (office 704, Indigo Tower, Jumeiral Lake Towers, Dubai, UAE) фігурує як «Samum invest incorporated». Із судових матеріалів відомо, що фірма була учасником російського ТОВ «Проектно-виробнича фірма КЕФ» (ООО «Проектно-производственная фирма КЕФ»), і у 2014, виступаючи кредитором цієї фірми, висувала свої вимоги на 44,58 млн рублів.