Після втручання АМКУ одесити замінили одну «заточку» з документації по ремонту дороги Одеса-Рені іншою
13.04.2018   //  

Адміністративна колегія АМКУ прийняла до розгляду другий пакет скарг ПП «Полтавабудцентр» щодо дискримінаційних вимог у тендерних документаціях по закупівлі робіт з поточного ремонту траси Одеса – Рені очікуваною вартістю 1,5 млрд грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

У січні цього року САД в Одеській області оголосила низку тендерів по закупівлі робіт з поточного середнього ремонту на 17-ти ділянках траси М-15 Одеса-Рені. Усі закупівлі зараз перебувають на етапі подання пропозицій і є призупиненими через наявні скарги до процедури.

У березні один із учасників ринку, ПП «Полтавабудцентр», вже успішно оскаржував в АМКУ низку вимог замовника, які вважав дискримінаційними.

Одна з них стосувалась виконання аналогічного договору виключно в якості генерального підрядника. Це відсікало від участі у тендері ті організації, які раніше виконували роботи різної складності у якості субпідрядників. За результатами розгляду цього пункту скарги, АМКУ визнав його дискримінаційним і зобов’язав замовника прибрати формулювання «виключно в якості генерального підрядника».

Одеська САД 28 березня викреслила з документації це уточнення, але водночас дописала ряд нових вимог в частині того, який договір вважатиме аналогічним. Якщо раніше замовник вимагав надання необмеженої кількості договорів на виконання капітального чи поточного ремонтів доріг з умовою щодо загального обсягу влаштування покриттів (не менше 28 000 кв м), то тепер вимога включала оновлений і збільшений перелік робіт, які мали бути виконані у рамках одного договору протягом 1 року.

4 квітня колегія АМКУ прийняла скаргу до розгляду, призначивши його на 20 квітня.

Нагадаємо, що минулого разу з-поміж інших вимог фірмі вдалось довести дискримінаційність вимоги щодо необхідності для учасників мати у власності, оренді чи лізингу асфальтобетонний завод на відстані не більше 150 км від місця виконання робіт.

Як наполягали дорожники, ця вимога була обґрунтованою з огляду на необхідність контролю якості матеріалів, мовляв, лабораторія замовника має мати доступ до АБЗ підрядника, а відтак і можливість перевіряти якість матеріалів, з яких виробляється асфальтобетонна суміш.

Скаржник зауважив, що Документацією не передбачена перевірка якості матеріалів безпосередньо на АБЗ, більше того – підрядник не має обов’язку допускати представників замовника до АБЗ, а замовник – вимагати такий доступ. Якщо ж замовник насправді бажає контролювати процес приготування суміші, то вимога про забезпечення підрядником такого доступу мала бути прописана у документації і вона не має стосунку до умови про наявність АБЗ у власності, оренді чи лізингу підрядника.

Замовник наполягав на важливості контролю якості матеріалів і додатково відмітив, що «асфальтобетон власного виробництва, як правило, дешевший, ніж придбаний у сторонньої організації, що відображається на загальній вартості робіт». Не отримавши обґрунтування щодо необхідності прописаної вимоги, колегія АМКУ підтримала скаржника і зобов’язала замовника внести зміни до тендерної документації у цій частині.

Нагадаємо, дискримінаційна вимога щодо наявності у підрядника АБЗ на праві власності, оренди чи лізингу все частіше з’являється у тендерних документаціях замовників із різних областей України. За інформацією державної уповноваженої АМКУ Агії Загребельської, вперше питання щодо правомірності такої вимоги Колегія розглядала близько двох років тому – і вона прийшла з Львівської області, після чого почала поширюватись по Україні.

Сьогодні ця вимога є постійною у тендерних документаціях Вінницької САД. Дорожники Хмельницької області висувають іншу модифікацію цієї вимоги, зазначаючи, що «відстань перевезення асфальтобетону з місця виробництва на об’єкт виконання робіт/надання послуг  по предмету закупівлі не може перевищувати відстані протяжність якої забезпечує перевезення та зберігання суміші на протязі не більше двох годин». Цією ж версією користується САД у Закарпатській області, щоправда у них часове обмеження в частині транспортування асфальтобетонної суміші становить три години.