Кооперативна схема Кернеса-Добкіна: кого не помічають слідчі Луценка
21.12.2017   //  

Генеральний прокурор України Юрій Луценко ще влітку вручив повідомлення про підозру нардепу Михайлу Добкіну, через незаконну роздачу земель за «кооперативною схемою», але прогресу у цій справі не багато. Більше того, частину фігурантів, ані ГПУ, ані прокуратура харківської області не помічає.

Нагадаємо, що «кооперативна схема» активно використовувалася харківською мерією з 2008 по 2016 роки. За цей час безкоштовно кооперативам у власність передали близько 1000 га земель, у тому числі землі Лісопарку.

Кримінальне провадження у цій справі ГПУ відкрило ще у 2014 році, але це не зупинило роздачу земель. Передавати землю у приватну власність безоплатно для бюджету у Харкові припинили лише цього року. Коли чиновники отримали перші повідомлення про підозру.

23 березня слідчі повідомили про підозру заступниці міського голови Харкова з питань містобудування, архітектури та земельних відносин Тетяні Овінниковій, начальнику управління державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Ларисі Щербині, а також ще трьом меншим за рангом чиновникам.

Пізніше підозру отримав й головний архітектор міста Сергій Чечельницький. Після чого, настала  черга й нардепа Добкіна. Всі підозрювані вийшли з СІЗО під застави від сотен тисяч гривень до 50 млн. грн. Чечельницький й Овінникова були звільнені з міськради.

Паралельно обласна прокуратура довела до суду один з епізодів цієї схеми. На лаві підсудних опинилися засновники ОК «ЖБК «Перемога-2000», які отримали земельну ділянку площею 0,1947 га для будівництва та подальшої експлуатації малоповерхової житлової забудови по вул. Шевченка, 260. Це лише один з сотні кооперативів, які отримали землю.

Загалом схема у викладенні слідчих ГПУ звучить так: «Михайло Добкін, як Харківський міський голова, діючи за попередньою змовою з Овінниковою, Чечельницьким, Щербиною та іншими невстановленими особами, всупереч чинному законодавству, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою забезпечення позитивного розгляду депутатами Харківської міської ради питань про надання у власність земельних ділянок кооперативу при внесенні на розгляд сесії Харківської міської ради незаконно змінених проектів порядків денних умисно не повідомляв депутатів про такі зміни, використовував при цьому свій авторитет головної посадової особи Харківської міської ради для схиляння депутатів міської ради до позитивного голосування за підготовленими Департаментом містобудування, архітектури та земельних відносин Харківської міської ради проектами рішень і в подальшому підписував такі рішення».

А тепер про те, що Луценко замовчує.

У своїх виступах Луценко розповідає лише про забудовників та землю, яка була роздана за часів мерства Добкіна. У справі фактично не фігурує  елітна земля у лісопарку, яку роздавали як під час Добкіна, так і після того, як мером став Кернес. Саме там знаходиться маєток Добкіна.

Більше того, цю землю не повернули місту, як це відбулося з ділянками забудовників. Хоча саме роздача земель Лісопарку, у центрі міста та у рекреаційних зонах показувало всю незаконність цієї схеми, адже на цих ділянках збудували явно не соціальне житло.

Крім того, у самій справі фактично не фігурує мер Харкова Геннадій Кернес, чиє оточення активно отримувало землі за «кооперативною схемою». Є всі ланки часів мера Добкіна та після цього, а ось Кернеса, чомусь, немає.

Також нічого не чутно й про екс-прокурора міста Харкова Євгена Поповіча, який довгий час «цементував» цю схему і чиї водії також отримали діляночку.

Не має у матеріалах справи й депутата Харківської міськради від фракції «Відродження» Ігора Аріха, чиї родичі, співробітники, бізнес-партнери є у десятках кооперативів, особливо в найбільш ласових.

Й це не кажучи вже о співробітниках кернесовського ПАТ «НПК-Холдінг», на яких масово оформляли кооперативи та землю.

Невже вибірковість слідства залежить від піару, який робить «жінці третього тисячоліття» Ірині Луценко, залежне від Кернеса комунальне ЗМі, або підрядів на встановлення камер відеоспостереження, які цього року почала вигравати не чужа генпрокурору фірма – «Українські новітні телекомунікації»?

Блог від: Павло Новик, «Харківський антикорупційний центр»