Нардеп від «БПП» переписав незадекларовану нерухомість і бізнес в Болгарії на тещу та посіпаку (додано)
14.12.2017   //  

(додано коментар Костянтина Іщейкіна)

Народний депутат Костянтин Іщейкін у 2014 році продав своїй тещі квартиру та паркомісце в курортному місті Варна у Болгарії, а влітку 2016 року переписав болгарську компанію «Юкон Інвест» на свого помічника Сергія Соколовського. Про це свідчать витяги з майнового та бізнесового реєстру Болгарії.

Йдеться про квартиру на 72 кв м та паркомісце площею 18 кв м у Варні (Болгарія). Як свідчить витяг з реєстру нерухомості Болгарії, Іщейкін з дружиною Юлією придбали нерухомість у 2008 році за 78 233 BGN (40 тис. євро), а продали у 2014 році у півтори рази дешевше – за 49 763 BGN (25 тис. євро).

У 2014 році нерухомість у цьому районі коштувала значно дорожче. За ринковими цінами подружжя Іщейкіних мало б виручити за апартаменти орієнтовно 73 тис. євро.

Покупцем нерухомості вказана Вира Калиник – це теща Іщейкіна Віра Пантелеймонівна Кальник.

Нардеп мав повідомити про продаж квартири у своїй декларації за 2014 рік у рядку «Дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна», однак це поле Іщейкін залишив не заповненим. Зауважимо, що болгарської нерухомості не було у його декларації за 2013 рік.

Також, із комерційного реєстру Болгарії відомо, що Костянтин Іщейкін разом з дружиною Юлією донедавна були співзасновниками зареєстрованої у Варні компанії «Юкон Інвест», яка спеціалізується на посередництві у продажі нерухомості. У червні минулого року фірму перереєстрували на Сергія Соколовського – помічника нардепа Іщейкіна.

За підсумком 2015 року, коли Іщейкін з дружиною ще володіли «Юкон Інвестом», нардеп не декларував компанії. Невідомо, на яких умовах помічник Іщейкіна став власником фірми, однак, за підсумком 2016 року нардеп не декларував також доходу від продажу корпоративних прав.

В Україні Юлія Іщейкіна є одноосібною власницею ТОВ «Готель Галерея», зареєстрованого у Полтаві влітку 2015 року. Також вона є бенефіціаром ТОВ «Біпол», яке Іщейкін раніше не декларував. Цю фірму Іщейкіна ділить із мамою Вірою Кальник. Керівником «Біполу» є Сергій Соколовський.

Нагадаємо, Віра Кальник є вдовою Анатолія Кукоби – колишнього мера Полтави, екс-нардепа 4-5 скликань (в останньому скликанні числився членом «Партії регіонів»). У часи депутатства Кукоби, Кальник з донькою Юлією Іщейкіною були його помічниками на громадських засадах.

Юлія Іщейкіна раніше була завідувачем кафедри медичної інформатики, медичної і біологічної фізики ВДНЗУ «Української медичної стоматологічної академії» («УМСА»). У цьому ж вузі Костянтин Іщейкін був завідувачем кафедри внутрішніх хвороб та медицини невідкладних станів з дерматологією та венерологією.

Батько Іщейкіна Євген Володимирович відомий як головний лікар Полтавської міської клінічної лікарні №2, мати — Іщейкіна Любов Костянтинівна, старший викладач кафедри медичної, біоорганічної та біологічної хімії «УМСА».

Матеріал підготовлений за підтримки сайту «Bivol.bg» та Центру з дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP).

Після оприлюднення цієї інформації, Костянтин Іщейкін прокоментував виданню «Полтавщина» свої дії:

— Прочитав публікацію, заголовок гучний, але по суті нічого кримінального чи цікавого для скандалу. Навпаки, дякую журналістам, що допомогли ще раз донести до людей розуміння того, що я не олігарх, але і не злидень, і на виборах, і у депутатській діяльності не залежу ні від яких спонсорів. По-перше, зверніть увагу на дати — 2008 і 2014 роки, тобто це було доволі давно і не під час депутатства. Чому продали дешевше? Продавали рідній людині, тому і ціна відповідна. Якщо когось дивує чому у Болгарії — колись мріяли частіше там бувати. Продав по ціні неелітної квартири в Полтаві. Під час купівлі-продажу були сплачені усі, передбачені на той час податки.

По-друге, щодо компанії «Юкон Інвест» — просто навів порядок у своїх справах. Я зробив неприбуткову операцію — «переуступку» корпоративних прав. Моєму помічнику дістається красива назва фірми з нульовим балансом і з нульовим оборотом. Можливо, у подальшому ця компанія буде вести якусь діяльність, але вже без мене. Колись, задовго до депутатства, я хотів займатись новим напрямком у бізнесі.

Е-декларація і податкова декларація — різні. Перші е-декларації подавались восени 2016 року за 2015 рік. А продаж відбувся у 2014 році. Щодо податкової декларації, то податок на нерухомість у нас стягується лише останні 3 роки. І стосується лише власників нерухомості понад 120 кв.м. у одному населеному пункті. На ті роки не було суворої вимоги декларування нерухомості, бо тоді податкову вона так не цікавила — не було податку.

Але податки сплачені, збалансовано між болгарським і українським законодавством, інакше б угоду не посвідчили. Доходу як такого не має — ви ж бачите, що продано нижче ринкової ціни (що не забороняє ні болгарське, ні українське законодавство). Тут головне — сплата податку.

По фірмі сталось так через те, що був брак комунікації через представника в Болгарії, що, власне, і посилило бажання позбутись фірми. Ми вчасно не змогли отримати необхідну інформацію для внесення в декларацію. І у податковій декларації вона не відобразилась через те, що не вела діяльність, не було доходу.