«Талан» і житомирці поділили 67 мільйонів поліції на черевики за новим техописом
07.11.2017   //  

Національна поліція України 28 вересня за результатами тендеру уклала чотири угоди про постачання взуття до кінця року на загальну суму 67,17 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

ТОВ «Таланпром» за 34,77 млн грн. поставить 25 тис пар черевиків із високими берцями типу А із литтєвою підошвою виробництва ТОВ «Таланлегпром» за новими ТО 15.2-33309435-005:2017 по 1 350-1 400 грн.

Один підряд фірма отримала без конкуренції. На торгах щодо іншого підряду ТОВ «Єжімо» пропонувало на відсоток нижчу ціну, але його відхилили за відсутність даних про водонепроникність мембрани у протоколі випробувань на основні матеріали.

ТОВ «Дім взуття «Б. Ніколас» отримає ще 32,40 млн грн. за 23 835 пар таких самих черевиків виробництва ТОВ «Українська промислова компанія «Крок» за тією ж ціною в 1 350-1 400 грн.

Обидва замовлення компанія виграла у «Таланпрому». На торгах щодо одного з них «Єжімо» з нижчою на чверть відсотка ціною відхилили із причини, згаданої вище.

Гарантійний строк від обох постачальників становить півроку.

У березні поліція замовляла інші черевики напряму в «УПК «Крок» і «Таланлегпром».

Сума нинішніх угод на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі в 68,37 млн грн.

Житомирською фірмою «Дім взуття «Б. Ніколас» володіє і керує киянка Анна Володимирівна Блонська. У 2015 році особа такими ПІБ шукала роботу менеджера.

Фірма прописана за однією адресою з ТОВ «Українська промислова компанія «Крок» Юрія та Дмитра Блонських, якому належить торгова марка взуття «B.Nicholas». Там раніше знаходилось нині ліквідоване ДочП «Крок-Торг» припиненого ВАТ «Крок». Засновником останнього у держреєстрі зараз значиться Фонд держмайна, а власниками істотної участі – Лоредана Де Гасперін, Анна, Сільвія та Вірджиніо Фіданца з Італії.

Юрій Блонський також володіє ТОВ «Баранівська взуттєва фабрика».

«Таланпром» із м. Ромни отримав підряд без конкуренції, тому формальна економія відносно очікуваної вартості закупівлі дорівнює нулю. Цією фірмою володіють Валентина Лаврик і київське ТОВ «Таланлегпром» Оксани та Андрія Лаврика, сина екс-губернатора Сумської та Чернігівської областей Миколи Лаврика, який у 2014 році балотувався до Верховної Ради у Ромнах від «Блоку Петра Порошенка».

Після початку бойових дій на Донбасі «Таланлегпром» став основним постачальником взуття для армії України. У 2015 році він отримав від Міноборони замовлення на 451,91 млн грн., у 2016 році – на 354,96 млн грн., а від початку 2017 року – на 385,10 млн грн.

Натомість сам переможець «Таланпром» у серпні взяв єдині два підряди на 284 тис грн.

Нагадаємо, у червні Одеське обласне територіальне відділення АМКУ оштрафувало «Таланлегпром» і ТОВ «ТД «Укрлегсировина» за тендерну змову в 2010-2011 роках на 117 тис грн. кожну. АМКУ вніс ці фірми у «чорний список» компаній, яким забороняється участь у тендерах. Утім, перша з них продовжила вигравати торги навіть після того.

Однак ця заборона не стосувалась новоствореного «Таланпрому», чиїм засновником є «забанена» фірма «Таланлегпром».

Торік львівський підприємець Олександр Божагора скаржився на дискримінаційні вимоги Міноборони щодо черевиків. Після введення в дію технічних умов у квітні 2016 року, постачальником армії залишився лише «Талан».