«Укрзалізниця» зменшує кількість робітників, пасажирські перевезення та підняти доходи керівників – проект фінплану
28.08.2017   //  

На розгляд урядового комітету від головуванням першого віце-прем’єра Степана Кубіва 22 серпня виносився проект фінансового плану ПАТ «Українська залізниця» на 2017 рік. Результати розгляду наразі невідомі.

Проектом передбачено скорочення персоналу і падіння пасажирських перевезень, різке зростання доходів для керівництва та незначне збільшення вантажообігу у порівнянні з 2016 роком.

У пояснювальній записці (скачати Poyasnyuvaln) до фінплану (скачати фінплан) повідомляється, що загальний вантажообіг планується на рівні 232 млрд тонно-кілометрів, що на 4,3% менше від плану на 2016 рік. Однак оскільки фактове виконання плану тоді було ще менше, то прогноз на цей рік більший від звіту за попередній рік на 2,5%.

Імпортні перевезення заплановані на рівні 19,20 млрд т-км, що на 1,8% більше від звіту 2016 року. Прогнозується збільшення перевезень нафтопродуктів, вугілля та коксу через неможливість поставок вітчизняної сировини. Основною країною імпорту залишається Росія (53%), на другому місці Білорусь (16%), на третьому США (показник і вид вантажу не вказано).  Значне скорочення перевезень з Росії відбулось через припинення перевезень на «Запоріжсталь», «Дніпровський меткомбінат» і «ММК ім. Ілліча».

Обсяг транзитних перевезень планується на рівні 20,41 млрд т-км, що на 3,8% більше звіту попереднього року. Очікується збільшення транзиту з Росії за рахунок перевезення вугілля у тому числі до Польщі, Сербії та Молдови. По всіх інших вантажах продовжується зменшення обсягів перевезень через скорочення частки України та країн Балтії в загальному обсязі перевалки російських вантажів.

Експортні перевезення заплановані на рівні 81,42 млрд т-км, що на 4,5% більше звіту минулого року. Основними споживачами українського експорту є Швейцарія (14%), КНР (13%), Туреччина (8%). Росія перемістилась з другої на четверту позицію.

Внутрішні перевезення прогнозуються на рівні 72,56 млрд т-км, що більше від звіту попереднього року на 2,1%. Це прогноз базується на тому, що «українська економіка пристосувалась до функціонування в умовах окупації частини України та гібридної війни Росії проти України, включаючи пряму російську військову агресію».

Доходи від перевезення вантажів прогнозуються у розмірі 66,15 млрд грн., що більше звіту минулого року на 10,73 млрд грн. (19%). В розрахунку врахована індексація тарифів на перевезення вантажів у межах України з червня 2017 року на 22,5%. Додаткові доходи від підвищення становлять 6,71 млрд грн.

У 2017 році планується зменшення пасажирських перевезень – 199,5 млн. пасажирів, що менше звіту за попередній рік на 7,6 млн пасажирів (4%). Найбільше просядуть міжнародний пасажирообіг (14%) за рахунок скорочення поїздів. У внутрішньодержавному та місцевому сполученні перевезення скоротяться на 2% від факту минулого року – причини не оприлюднено. Приміське сполучення скоротиться на 7% за рахунок переходу пасажирів на альтернативні види транспорту.

Питома вага доходів від перевезень пасажирів в доходах від перевезень становить 9%, вантажні перевезення принесуть 91%.

Адміністративні витрати на 2017 рік плануються у сумі 1,74 млрд грн. – це у два рази більше від звіту 2016 року 877 млн грн. Основною причиною цього стало збільшення витрат по фонду оплати праці на 531 млн грн. у зв’язку з переведенням частини адмінперсоналу на трудові угоди та підвищенням іншим адмінпрацівникам посадових окладів на 25% з 1 березня 2017 року.

Витрати на оплату праці працівників операційної діяльності заплановані у сумі 24,22 млрд грн., що більше звіту минулого року на 5,38 млрд грн. (28%).

Середнооблікова кількість працівників запланована на рівні 266,2 тис осіб, що на менше плану минулого року на 8,9 тис осіб. Порівняно зі звітом 2016 року зменшення персоналу всіх видів діяльності заплановано на 14,4 тис осіб, що обумовлено природною плинністю кадрів та приведенням кількості працюючих до прогнозованого обсягу робіт.

Середньомісячна зарплата працівників запланована в розмірі 7 815 грн., що на третину більше звіту минулого року.

Середньомісячні витрати на одного працівника збільшено на 30%, а адміністративно-управлінського персоналу – на 123%, що пов’язано з переведенням на трудові угоди керівників верхньої і середньої ланки. У експертному висновку Секретаріату Кабміну (див скріншот) відмічається, що заплановано збільшення фонду оплати праці директорів «Укрзалізниці» з 74 до 142 млн грн.

Середньомісячна зарплата голови правління «Укрзалізниці» запланована на рівні 1,85 млн грн., кожного з шести членів правління – 1,66 млн грн.

Також на третій квартал 2017 року заплановані виплату винагороди за підсумком роботи за 2016 рік в розмірі 50% окладу. Розмір винагороди заплановано у сумі 472 млн грн.