Залізниця розпиляла 125 мільйонів на коштовні туалети з проблемами у заявках, за які викидала дилерів Дубневичів
06.06.2017   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 24 травня оголосила про намір укласти угоди на постачання вагонних туалетів на 124,98 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «МДС» отримає підряди на 61,73 млн грн., ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Ріст» – ще на 63,25 млн грн.

У тендерах брали участь лише ці дві фірми, і в ході торгів вони знизили ціну відносно очікуваної лише на 0,8%.

ТОВ «ВС менеджмент груп» намагалось оскаржити в АМКУ дискримінаційні умови торгів, однак зробило це невчасно, тому скарга не була розглянути. Жодна інша фірма не намагалась подати заявку на тендери.

«Укрзалізниця» купує у цих фірм 138 комплектів обладнання туалетів по середній ціні 905 тис грн. До комплекту входить власне обладнання вакуумного туалету для одного вагону (870 тис грн), підлога туалету для робочої сторони (5 тис грн.) і неробочої сторони (5,6 тис грн.), комплект кронштейнів і виробів для монтажу туалетів (25 тис грн.). Однак до ціни не входить власне установка туалетів в вагонах, яка буде здійснюватись за інші гроші.

Як вже повідомляли «Наші гроші», вказана ціна близько мільйона гривень за туалетну систему для одного пасажирського вагону є дуже високою у порівнянні з Росією. «РЖД» на тендері купує туалети по 832 тис грн. разом з роботами по монтажу. Всі комплектуючі туалету є дуже коштовними, наприклад, сама кнопка для змиву води коштує 5,9 тисяч гривень – це дорожче від смартфона.

«Укрзалізниця» повідомляла раніше, що для формування очікуваної ціни держкомпанія зверталась саме до фірм «Ріст» та «МДС», а також польської «Песи».

За даними видання «Залізниця без корупції», окрім вказаних українських фірм ніхто в тендері не міг би взяти участь через вимогу «Укрзалізниці» до учасників – мати трирічний підтверджений досвід співпраці з «Укрзалізницею» по установці затверджених залізницею туалетів. Тобто жоден інший учасник окрім фірм, що раніше вже поставляли туалети, не зможе взяти участь у торгах «УЗ» поки не погодить свою продукцію в «УЗ», а потім ще три роки якимось чином буде поставляти її залізничникам.

Відтак в тендерну документацію були вписані технічні умови ТУ У 30.2-25221038-033:2016, які погоджені саме для запорізької фірми ТОВ «НВП «РІСТ» на туалети «Екотол-ВАК». При цьому фірма «МДС» подала на тендер документи, що вона є дилером запорізької фірми.

Також видання підкреслює, що «МДС» подало на тендер документи з помилками, тому заявка мала бути відхилена.

«Згідно вимог тендерної документації учасник мав надати відскановані ТУ, або їх копію, завірену печаткою виробника. Проте ТОВ «НВО «МДС» надало копію ТУ «збанкрутілого» ТОВ «ПКВП МДС», а завірило його власною печаткою новоствореного ТОВ «НВО «МДС». Так як це дві різні юридичні особи і останньому «МДС» не належать права на ці ТУ, то це порушення тендерних вимог», – вказує «Залізниця без корупції».

Однак тендерний комітет ЦЗВ 24 травня прийняв рішення про намір укласти угоди з переможцями торгів.

Разом з тим, за добу до того – 23 травня, в аналогічній ситуації з переплутаними печатками на торгах по рейковим скріпленням на 308,84 млн грн. тендерний комітет ЦЗВ прийняв рішення про відхилення заявок ТОВ «Авант-Гарде» і ТОВ «ВМ Трейдинг».  Дилерів корпорації «КРТ» братів Дубневичів відхилили саме за переплутані печатки після оприлюднення інформації про це порушення у «Наших грошах» та направлення інформації про це порушення до ЦЗВ листом від Національного антикорупційного бюро.

ТОВ «НВП «Ріст» належить колишнім депутатам від Партії регіонів Любові Пароновій (Вільнянської міськради» та Костянтину Лебедю (Вільнянської райради). Фірма володіє «Вільнянським машинобудівним заводом» (Запорізька обл.), з яким входить в асоціацію «Ріст-Холдинг», що виготовляє товари для залізниці.

ТОВ «НВО «МДС» зареєстрована на Ігоря Теличка. Він же був співзасновником збанкрутілого ТОВ «Проектно-конструкторське виробниче підприємство «МДС» – на цю фірму були зареєстровані техумови на виготовлення вагонних туалетів «Эвак Компакт». Співвласниками «НВО «МДС» є Андрій Лашко (син колишнього першого замдиректора «УЗ» Анатолія Лашка) та Наталія Федюшина (донька екс-заступника директора «УЗ» Юрія Федюшина).