«Ленінська кузня» Порошенка виступила «прокладкою» для ремонту «Гетьмана Сагайдачного» за 15 мільйонів
14.03.2017   //  

Військова частина А0456 (Одеса) 11 березня за результатами тендеру замовила ПАТ «Завод «Ленінська кузня» ремонтних послуг на 14,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 21 червня виконають доковий ремонт корпусної, механічної та електричної частин військового корабля проекту 1135.1, а саме фрегата «Гетьман Сагайдачний» – флагмана Військово-морських сил України.

Нормогодина коштує 44 грн. У цілому на заробітну плату піде 1,41 млн грн., або 9,7% вартості підряду. На прибуток відведено 743 тис грн., що становить 5% від суми угоди.

Ціна угоди на 2,6% нижча від очікуваної вартості, яка становила 14,89 млн грн.

«Ленінська кузня» базується у Києві. А фрегат базується у Одесі і потрапити у Київ може хіба що повітрям, оскільки глибина Дніпра не дозволяє проплисти бойовому кораблю.

Раніше видання «Думская» повідомило, що «Ленінська кузня» 24 січня уклала угоду з ПАТ «Іллічівський судоремонтний завод» про те, що президентська фірма буде ремонтувати військові кораблі на виробничих потужностях підприємства у Чорноморську за 10% від вартості тендеру.

Також видання «Корабелов.Инфо» 7 березня писало з посиланням на Федора Левченка, що представники «Ленінської кузні» приїжджали на ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» вести переговори про субпідряд щодо ремонту судна в сухому доці. Однак усе рухоме і нерухоме майно збанкрутілого наприкінці 2015 року «Океану» арештоване, тому він не може офіційно прийняти корабель на ремонт.

Загалом на ремонт і модернізацію фрегата за програмою «Розвиток озброєння та військової техніки Збройних сил» на 2017 рік передбачено 91 млн грн. Зокрема артилерійське озброєння планують відремонтувати у ДП ДВТП «Граніт» ДК «Укроборонпром» за 798 тис грн.

Нині єдиним конкурентом із різницею в ціні 1,8% було ТОВ суднобудівна судоремонтна компанія «Миколаївська верф» Івана Вішнякова зі статутним капіталом 1 тис грн. При цьому обидва учасники жодного разу не знижували ціну під час аукціону.

Пакет із 83% акцій «Заводу «Ленінська кузня» має «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Прайм ессетс кепітал» президента України Петра Порошенка. Саме в цей фонд Порошенко передав свої бізнес-активи задля формального дотримання закону про розділення бізнесу і держслужби.

Ще 11,5% належить ПАТ «ЗНКІФ «ВІК» нардепа Ігоря Кононенка, замголови фракції «Блоку Петра Порошенка».

Завод «Океан» належить кіпрській фірмі «Зонел Оперейшинз Лмітед» («Zonel Operations Ltd»). За даними видання «НикВести», вона подала в Печерський районний суд Києва заяву з проханням передати їй усе майно заводу. Розгляд призначено на 14 березня.

Нагадаємо, Генпрокуратура розслідує справу про оборудки посадовців «Океану» на користь структур нардепа Вадима Новинського («Опозиційний блок»).