Директор «Укргіденерго» вчетверо піднімає собі зарплату до 200 тисяч (додано)
03.02.2017   //  

(додано роз’яснення від «Укргідроенерго»)

Проектом фінансового планом на 2017 рік державного ПАТ «Укргідроенерго» передбачено збільшення майже в четверо заробітної плати генеральному директору до 199 тис грн. При цьому, оплату праці адміністративно-управлінського персоналу та працівників планують зменшити.

Питання про затвердження виносили на розгляд урядового комітету під керівництвом першого віце-премєра Степана Кубіва 2 лютого. Результати розгляду наразі невідомі.

Проектом фінплану держпідприємства запланована щомісячна зарплата гендиректора Ігоря Сироти в розмірі 199 тис грн. на місяць. Минулого року його зарплата складала 51 тис грн, у 2015-му – 44 тис грн.

В протоколі узгодження позицій Міністерство фінансів вказало, що зарплата гендиректора «Укргідроенерго» збільшується без обґрунтування на фоні зниження витрат на оплату праці  адміністративно управлінського персоналу на 5% та працівників на 19%. Але це зауваження Мінфіна не було враховане.

Таким чином, нова зарплата Сироти складе близько 1% від видатків на оплату праці працівників підприємства, який на рік складе 230 млн грн (без урахування зарплати управлінців).

Фінпланом підприємства заплановано знизити управлінцям середню зарплату до 11 230 грн. з нинішніх 11 800 грн. Прості працівники будуть отримувати 6 670 грн., хоча минулого року їх місячна зарплата була вищою – 8 200 грн.

Загалом, фінплан «Укргідроенерго» передбачає зменшення в 2017 році чистого доходу на 3% до 1,99 млрд грн.

В експертному висновку сказано, що фінансовий план на 2017 рік передбачає від’ємний чистий грошовий потік внаслідок значних витрат на капітальні інвестиції, які перевищують чистий дохід від операційної діяльності. Витрати на капітальне будівництво зростуть в 2,5 раза – до 2,01 млрд грн. При узгодженні позицій Мінфін вказав, що ця сума буде витрачена на шість об’єктів. По чотирьом з них проектно-кошторисна документація ще тільки розробляється, по будівництву другої черги Дністровської ГАЕС та комплексу громадських будівель обсяг затрат взагалі не вказано. А це може призвести до необхідності додаткового виділення коштів.

У відповідь «Укргідроенерго» заявило, що найближчим часом ТЕО по низці об’єктів будуть подані на затвердження уряду, а від будівництва громадських об’єктів вирішили відмовитися.

Нагадаємо, 100% ПАТ «Укргідроенерго» належить державі, з 2011 року підприємство очолює Ігор Сирота.

Після опублікування цієї інформації в «Укргідроенерго» повідомило наступне.

Починаючи з 2010 року середньомісячна заробітна плата штатного працівника Товариства збільшилась більше, ніж удвічі і сьогодні складає 9094 грн.

Згідно з планами Товариства, у 2017 році середньомісячна заробітна плата складе: адміністративно-управлінський персонал – 13110 грн., робітники – 9156 грн., тобто на 10% більше, ніж у 2016 році. Очікувані показники витрат на оплату праці Товариство розраховує виходячи із аналізу фактичних показників за 2016 рік. Основними чинниками, що забезпечують зростання витрат на оплату праці є:

  • збалансована та оптимізована штатна чисельність;
  • скерування інших доходів, отриманих товариством на підвищення витрат на оплату праці (2016 факт – 47 млн. грн., у 2017 планово – 41,5 млн. грн.)

Використання цих двох чинників забезпечить зростання середньомісячної заробітної плати у 2017 році порівняно із 2016, не менше, ніж на 10%.

Зазначимо, що ПАТ «Укргідроенерго» – публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого належать Державі в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Встановлення посадового окладу керівника відноситься до компетенції зазначеного Міністерства, а не Товариства. Розмір посадового окладу генерального директора Товариства, відображений у проекті фінансового плану, розрахований згідно з методикою, встановленою Кабінетом Міністрів України у постанові № 1034 від11 листопада 2015 р.

У зазначеній статті «Наші гроші» також згадувалось, що фінансовий план «Укргідроенерго» на 2017 рік передбачає зменшення чистого доходу. Насправді планове зменшення чистого доходу в 2017 році матиме місце, але складе 171 млн. грн.., а не1,99 млрд. грн., як зазначено в матеріалі. Це обумовлено зменшенням затвердженого НКРЕКП тарифу на відпуск електричної енергії на 2017 рік з 73,69 коп./кВтг (у 2016 році) до 66,57 коп./кВтг або на 10,7% (у 2017 році).

Що стосується показників з проекту фінансового плану Товариства, про який написали журналісти “Наші гроші”, то вони відрізняються від планових. Розбіжність обумовлена відмінностями у методиці розрахунків.