Службовців «Одесаобленерго» підозрюють у привласненні 18 мільйонів на реконструкції ЛЕП
20.12.2016   //  

Поліція підозрює службових осіб ПАТ «ЕК Одесаобленерго» та чотирьох приватних фірм у штучному завищенні вартості та об’ємів будівельно-монтажних робіт, що могло призвести до заволодіння коштів інвестиційної програми обленерго в особливо великих розмірах. Про це свідчить низка ухвал Приморського районного суду м. Одеси від 12 грудня.

Слідство встановило, що у 2015 році «Одесаобленерго» замовляло TOB «Комплекселектромонтаж» TOB «Укрспецбуд1», TOB «Чорноморенергоспецмонтаж» та TOB «Будмісткомплекс» роботи з реконструкції ліній електропередач.

За даними правоохоронців, сторони підписали акти виконаних робіт, в яких були суттєво завищені вартість та обсяги будівельно-монтажних робіт. В матеріалах справах йдеться, що чотири приватні фірми нібито залучали до реконструкції інші підприємства, які виявилися фіктивними.

Слідство з’ясувало, що «Укрспецбуд1» перерахував фіктивним фірмам 9,60 млн грн., TOB «Чорноморенергоспецмонтаж» – 3,17 млн грн., TOB «Будмісткомплекс» – 2,62 млн грн., а TOB «Комплекселектромонтаж» – 2,53 млн грн. Таким чином, на думку слідства, ПАТ «ЕК Одесаобленерго» було завдано збитків на загальну суму 17,92 млн грн.

Слідчі СУ ГУ Національної  поліції в Одеській області, які розслідують кримінальне провадження № 42016160000000439 від 06.06.2016, звернулися до суду з клопотанням надати доступ до банківських рахунків «Комплекселектромонтаж», «Укрспецбуд1», «Чорноморенергоспецмонтаж», «Будмісткомплекс» та фірм з ознаками фіктивності, яким були перераховані кошти. Суд надав дозвіл.

Засновниками одеського TOB «Чорноморенергоспецмонтаж» є Валентин Кобилянський, Олександр Зазулінський, Володимир Глянцев, Олександр Білозор. Кобилянський раніше очолював рибопромислову фірму «Антарктика» і ТОВ «Одеське морське пароплавство», наразі є директором та співвласником рибопромислової судноплавної компанії «Капітан».  «Чорноморенергоспецмонтаж»  регулярно виграє будівельні торги різних обленерго на десятки мільйонів гривень.

Власником київського ТОВ «Укрспецбуд1» вказано Андрія Рижевола. За даними «ВДЗ», фірма виграла лише один тендер, організований «Одесаобленерго», на 337 тис грн.

Засновником одеської TOB «Будмісткомплекс», яка вигравала тендер «Одесаобленерго» на1,08 млн грн., є Володимир Білий. Він разом з Іриною Кароєвою також є співвласником TOB «Комплекселектромонтаж». Ця фірма виграла торги «Одесаобленерго» на 28,38 млн грн.

«Одесаобленерго» входить до групи VSE депутата російської Держдуми Олександра Бабакова, 25% акцій належить державі.