У Гройсмана можуть дозволити віддати 15 мільйонів медпостачальникам часів Януковича
17.12.2016   //  

На розгляд Кабміну було винесено питання про перерозподіл видатків держбюджету на Національну академію медичних наук України (НАМН), згідно з яким 15 млн грн в цьому році підуть на виплату боргів по осінніх тендерах 2013 року.

За даними джерела «Наших грошей», відповідний проект постанови фігурував у порядку денному засідання уряду 14 грудня, однак невідомо чи був він прийнятий.

15 млн грн з бюджетної програми «Діагностика і лікування захворювань із впровадженням експериментальних та нових медичних технологій, спеціалізована консультативно-поліклінічна допомога, що надається науково-дослідними установами НАМН» буде переведено на програму «Реалізація державних інвестиційних проектів НАМН».

Планується виплата заборгованості за поставлене медобладнання трьох інститутів: ДУ «Інститут нейрохіругії ім. акад. А.П. Ромоданова НАМН України», ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С.Коломійченка НАМН України» і ДУ «Інститут патології крові та трансфузійної медицини НАМН України».

У 2015-2016 рр суди задовольнили позови семи фірм-постачальників по стягненню заборгованості і штрафних санкцій. Загалом ці компанії відсудили 16,48 млн грн, з яких 12,03 – основний борг, а решта – штрафні санкції. Крім того, інститути мають сплатити 285 тис грн судових витрат.

Хто саме і скільки отримає – невідомо. Разом з тим, за даними судового держреєстру відомо, що відповідні закупівлі проводились у 2013 році за часів Віктора Януковича.

Інститут нейрохіругії ім. акад. А.П. Ромоданова у лютому цього року уклав мирову угоду з ТОВ «Медікалгруп-Україна», за якою має виплатити фірмі протягом цього року 3,86 млн грн боргу за поставлену апаратуру.

На тендері у 2013 році «Медікалгруп-Україна» конкурувало лише з однієї фірмою – ТОВ «Топсервіс-Медтехніка», яке у свою чергу стягнуло з Інституту отоларингології ім. проф. О.С.Коломійченка 2,47 млн грн за поставки медобладнання по шести лотах. По кожному з них «Топсервіс» теж мав лише по одному конкуренту – ТОВ «ДМ-Проект», ТОВ «Техмед Кардіо» або ТОВ «Мед Ексім». Останні дві компанії теж стягнули з Інституту отоларингології відповідно 515 тис грн і 423 тис грн, їхнім єдиним конкурентом на тендері був «Топсервіс».

Крім того, ТОВ «Шерл» стягнуло з Інституту отоларингології 5,09 млн грн за поставку лазерної системи AcuPulse (Ізраїль), а ПП «Донмед» –  229 тис грн за поставку медичних меблів.

У свою чергу Інститут патології крові та трансфузійної медицини має виплатити ТОВ «Альянс Фарм» 5,12 млн грн за поставку стійки хірургічної для лапароскопії та артроскопії. Ця фірма, як і всі вище згадані, теж мало лише одного конкурента на торгах.

ТОВ «Медікалгруп-Україна» заснувала Ірина Савоста, яка також відома як директор «Дитячого благодійного фонду Україна» Германа Фісталя – сина відомого лікаря Еміля Фісталя, керівника Донецького опікового центру, якого пов’язують дружні стосунки з екс-регіоналкою Тетяною Бахтєєвою.

Власниками фірми «Альянс Фарм» є Жанна та Геннадій Левицькі. Жанна Левицька також є директором ТОВ «Український центр медичних технологій», співвласником котрого є вже згадуваний Герман Фісталь.

ТОВ «Топсервіс-Медтехніка» засноване донеччанином Олександром Алістренком і киянином Іллею Карбачевським. Останній також відомий як керівник благодійного фонду фармацевтичного бізнесмена Бориса Литовського «Здоров’я нації». У свою чергу Литовський є засновником ВГО «Український медичний союз» разом із Юрієм Поляченком, який до 22 лютого 2014 був нардепом від Партії регіонів. У 2006-2007 рр. Поляченко був міністром охорони здоров’я в уряді Віктора Януковича.

Засновниками ТОВ «Шерл» значаться Валерій Щербатюк і Володимир Федько. Ця фірма разом з компаніями «Топсервіс-Медтехніка», «ДМ-Проект», «Мед Ексім», «Донмед» і «Альянс Фарм» увійшли до списку найбільших постачальників медикаментів та медичного устаткування для державних установ у 2013 році.