Півмільярда «Укртранснафти» на ремонт нафтопроводу поділили фірми, пов’язані з Ахметовим і Пашинським
15.12.2016   //  

У 2015 році підряди ціною 454,98 млн грн. на ремонт нафтопроводу «Броди-Держкордон» поділили фірми пов’язані з Рінатом Ахметовим і нардепом від «Народного фронту» Сергієм Пашинським. Про це пише Іван Верстюк у журналі «Новое время».

У січні 2015 року ПАТ «Укртранснафта» уклала угоди про капітальний ремонт нафтопроводу з ТОВ «Газова будівельна компанія» на 234,82 млн грн. і ПАТ «Фірма «Нафтогазбуд» на 220,16 млн грн.

За словами джерела «Нового времени» в «Укртранснафті», «Газова будівельна компанія» пов’язана з нардепом від партії «Народний фронт» Сергієм Пашинським, а «Нафтогазбуд» – із Рінатом Ахметовим.

Крім того, джерело видання повідомило, що роботи ведуться з порушенням строків і досі не завершились. Не дивлячись на це, у листопаді 2016 року «Нафтогазбуд» отримав підряд на ремонт ще однієї ділянки цього ж нафтопроводу на 120,19 млн грн.

Від «Наших грошей»

Майже половина акцій львівського «Нафтогазбуду» належить кіпрськім фірмам «Балоніко Інвестментс ЛТД» і «Конклавеко Холдiнгз Лiмiтед». Міноритаріями є члени наглядової ради Едвард Чахоян і Тетяна Гаврилова, а також Наталія Макiйчук і Тетяна Телющенко.

Головою правління із квітня 2015 року є Андрій Пончко. До того він керував ПП «Ремпромбуд-Сервіс», що належить офшору «Орієнтал пайплайнс естеблішмент» (Ліхтенштейн).

Раніше правління «Нафтогазбуду» очолював івано-франківський бізнесмен Анатолій Попадюк, якого екс-голова НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко в інтерв’ю називав своїм другом.

Також відомо, що троє топ-менеджерів «Нафтогазбуду» раніше працювали у ТОВ «Сталева згода». У 2010-2011 рр. засновником цієї фірми значився Олександр Фоменко, який у 2011-2013 рр. був замгубернатора Донеччини.

Згаданий Чахоян у 2004 р. співволодів ТОВ «БК-Інжиніринг», ліквідованим у 2008 р. Там до 2006 р. першим заступником гендиректора офіційно працював покійний Віктор Янукович-молодший. А разом з Чахояном до складу власників входили ТОВ «БК», очолюване Олександром Січінавою (пізніше очолив наглядраду «Всеукраїнського банку розвитку» Олександра Януковича) і ТОВ «Веспром» (тоді належало Леоніду Бредихіну, пізніше бізнес-партнеру Андрія Федорука, директора «МАКО» Олександра Януковича).

Ще одну фірму, засновником якої був Чахоян, – ТОВ «Інвестиційна компанія «Східгазбуд» підозрювали в завищенні цін для ПАТ «Київенерго».

«Газова будівельна компанія» зареєстрована на киянку Олену Годяєву, котра свого часу була прописана в одній квартирі з Анатолієм Дроботом. Директором є Олександр Гожий, який у 2011 р. був головою правління ПАТ «Трест «Підводтрубопровід», коли головою наглядової ради там був Володимир Дробот, а Анатолій Дробот – членом наглядової ради.

Брати Анатолій та Володимир Дроботи відомі як співвласники «Агрокомбанку». Володимир Дробот був депутатом Київради від БЮТ.

Годяєва була членом ГО «Садове товариство «Пуща Водиця» (у стані припинення), яке гектарами отримувало ліс від Київради Леоніда Черновецького. Нині співзасновником товариства є сам Анатолій Дробот.

Усього від заснування «ВДЗ» у 2008 році «Нафтогазбуд» виграв тендерів на 647,93 млн грн., а «Газова будівельна компанія» – на 504,33 млн грн.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року гендиректором державної «Укртранснафти» став екс-директор мережі автозаправок «Вік-ойл» Микола Гавриленко. Раніше він також був співвласником вірґінського офшора «Turitella Corporation» разом з Андрієм Адамовським, Ігорем Філіпенком та Андрієм Малицьким.

У цих трьох людей є зв’язки з впливовим депутатом з фракції «БПП» Олександром Грановським, який в свою чергу близький до нардепа від «БПП» Ігоря Кононенка.