У Авакова закупівлю коштовних Mitsubishi виправдовують папірцем ТПП, яка раніше виправдовувала ціну «вишок Бойко»
12.12.2016   //  

Міністерство внутрішніх називає ринковою ціну закупівлі для потреб поліції джипів Mitsubishi Outlander PHEV 2.0, пояснюючи це довідкою Київської торгово-промислової палати.

Таку відповідь міністерства оприлюднив на своїй сторінці в Facebook Олексій Тамразов.

«Отримано Експертний висновок Київської торгово-промислової палати (від 30.06.2016 № Ц-738), згідно з яким, на підставі проведеного експертного дослідження індикативна вартість спеціалізованого автомобіля для потреб поліції з гібридною силовою установкою Mitsubishi Outlander PHEV 2.0 виробництва 2015 року (з урахуванням всіх податків, митних зборів) становить на 30 червні 2016 року – 1 507 443,0 грн., що відповідно до офіційного курсу Нацбанку складає у валютному еквіваленті $59 900» – процитував  Тамразов відповідь МВС.

Раніше Тамразов виступив співавтором матеріалу про те, що середня ціна запланованої закупівлі гібридних джипів Mitsubishi Outlander  завищена на $10 млн, або майже 270 млн грн.

В кінці листопада єдиним учасником переговорної процедури Центру обслуговування підрозділів Нацполіції про закупівлю 635 автівок стало ТОВ «Ніко Діамант» з пропозицією 959,41 млн грн. Співвласником цієї  фірми через ТОВ КУА «Ковін Капітал» є виходець з Чернівців Володимир Гнатишин, який раніше був бізнес-партнером міністра юстиції Павла Петренка, одного з найближчих соратників лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка.

Саме під автомобіль Mitsubishi Outlander PHEV, офіційним дилером якого є  група компаній «Ніко», була виписана тендерна документація поліції. Крім того, МВС пояснило  закупівлю цих авто по переговорній процедурі «забезпеченням потреб оборони». При цьому в законі про Національну поліцію в переліку її функцій та завдань не має жодних обставин, пов’язаних з забезпеченням оборони. МВС також продовжує порівнювати ціни закупівлі в найдорожчій комплектації, хоча закуповує Mitsubishi Outlander PHEV в базовій версії.

Нагадаємо, поліція розглядає пропозицію «Ніко Діамант» про постачання Mitsubishi Outlander PHEV вартістю $58 600 за авто. При цьому, в країнах Євросоюзу в автосалонах такі авто коштують $40-43 тис. З урахуванням всіх мит та акцизів, такий автомобіль з Японії в Україні коштуватиме біля $43 тис. З урахування додаткового обладнання для поліцейських машин, їх вартість не повинна перевищувати $44 тис. Таким чином, нині запропонована ціна закупівлі для поліції передбачає 36% націнку для дилера.

Нагадаємо, в 2010 році оборудку з закупівлею по завищеним цінам бурових установок для «Чорноморнафтогаз», які отримали назву «вишки Бойка», виправдовували довідкою від Торгово-промислової палати Криму.

Весною цього року за корупцію та відмивання грошей президент компанії «MMC Automotores» (дистриб’ютор Mitsubishi в Бразилії) Роберт де Маседо було засуджений до 4 років в’язниці.