Після Майдану «Центренерго» купувало газ з подвійною переплатою у Онищенка, який відкатував Кононенку 20%
10.12.2016   //  

Біглий народний депутат Олександр Онищенко заявив, що платив Ігорю Кононенку по 2000 грн за кожну тисячу кубометрів газу, поставленого на державні підприємства. Про це повідомило «Kyivpost» з посиланням на слова самого втікача.

Видання повідомляє, що Онищенко показав журналістам смартфонівську переписку з Кононенком щодо поставок газу на «Центренерго». Безпосередньо текст переписки оприлюднив народний депутат Сергій Лещенко у ефірі «Шустер LIVE»:

sms-onyschenka«- Привет. Инфо по Центрэнерго (газ) на 30.06. Поставлено 3 814 000 м куб на общую сумму 54 389 000. Когда можно будет закрыться?

– Завтра я буду.»

Олександр Онищенко нині переховується у Лондоні. Він є підозрюваним по справі щодо розкрадань у системі «Укргазвидобування». У тому числі в справі згадується фірма «Газтранспроект», яка у 2015 році була обрана постачальником газу для «Центренерго» без відкритих торгів. У той період бізнес-партнер президента Ігор Коненко вже став народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка».

Як повідомляли «Наші гроші», «Центренерго» у березні 2015 року уклало угоду з «Газтранспроектом» на суму 194,63 млн грн. Було замовлено 19 млн кубометрів газу по 10 244 грн. за тисячу кубометрів з постачанням впродовж року. Це майже вдвічі дорожче від граничної ціни газу для промисловості, встановленої НКРЕКП на літо 2015 року – 6 600 грн.

Хоча з тексту цитованої вище переписки витікає, що газ поставлявся ще дорожче – по 14 260 грн за тисячу кубометрів.

газ центренерго

Таким чином вказані Онищенком 2000 грн становлять близько 20% від закупівельної ціни «Центренерго».

Засновником і директором ТОВ «Газтранспроект» був Юрій Смаглюк. За даними НАБУ, Онищенко залучив його до злочинної діяльності.

«Смаглюку Ю.М. передбачалось виконувати роль фактичного директора суб’єкта господарювання, створеного з метою прикриття незаконної діяльності та стати формальним переможцем аукціонів з продажу природного газу, видобутого за договорами про спільну діяльність, а також використовуючи надані йому повноваження керівника підприємства, проводити подальшу реалізацію природного газу промисловим споживачам України за ринковими цінами», – йдеться у поданні на арешт Онищенка, підписаному головою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким.

Повідомлялось, що фірми Онищенка викупали газ на фіктивних аукціонах по 2400 гривень за тисячу кубометрів, а потім перепродувало по ринковій ціні 6 900 грн.

За даними «ЛІГАБізнесІнформ», фірма «Газтранспроект» також вела справи з Одеським припортовим заводом. Було оприлюднено проект угоди між фірмою та ОПЗ на поставку газу на державний завод по давальницькій схемі. Вона передбачає, що у другому півріччі 2015 року майже вся робота ОПЗ мала вестись на газі «Газтранспроекту», і саме цій фірмі мала належати вся отримана з цього газу продукція – аміак та карбамід.

За даними «Ліги», «Газтранспроект» тримало рахунки у «Діамантбанку» Давида Жванії. Бізнес-партнер Жванії Сергій Перелома торік став замголови правління «Нафтогазу України», а цього року очолив наглядову раду Одеського припортового заводу. Після цього у СМІ і зявився проект угоди ОПЗ і «Газтранспроекту». Проти Переломи було порушено справу.

У березні 2016 року по «Газтранспроекту» було порушено справу про банкрутство. Фірму переписали на Андрія Рассихіна з непідконтрольної Україні Горлівки.