Екс-замголови «Укрзалізниці» оприлюднив дані про невигідні ціни напіввагонів за 618 мільйонів
08.12.2016   //  

Дешевші напіввагони, замовлені залізницею, програють за технічними характеристиками дорожчим інноваційним напіввагонам. Різниця в закупівельній ціні перекривається економічним ефектом від довшої експлуатації вже до першого деповського ремонту. Про це пише у «Форумі залізничників» екс-заступник гендиректора «Укрзалізниці» Анатолій Лашко.

У листопаді філія «Дарницький вагоноремонтний завод» за 618,23 млн грн. замовила напіввагони вантажопідйомністю 70-71 т по 951 тис грн. з ПДВ. Постачальниками стали ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», ПАТ «Дніпровагонмаш» і ТДВ «Попаснянський вагоноремонтний завод».

За даними Анатолія Лашка, вартість таких вагонів моделі 12-783 складає 780 тис грн. без ПДВ, що з урахуванням податку майже відповідає тендерній ціні. Удосконалені інноваційні вагони коштують на чверть дорожче, тобто 1,01 млн грн. без ПДВ. (див. фото ліворуч).

anatolyj-lashko-napivvahony-2 anatolyj-lashko-napivvahony

Але звичайні вагони за технічними і економічними характеристиками програють інноваційними (фото праворуч).

Так, загальний строк служби звичайного вагона становить 22 роки, а інноваційного – у півтора рази довший, 32 роки. Строк служби до першого капітального ремонту становить відповідно 11 і 16 років. Вантажопідйомність відрізняється щонайменше на 2 тонни на користь інноваційного вагона. Міжремонтний пробіг до першого деповського ремонту у інноваційних вагонів взагалі вдвічі довший: 500 тис км проти 210 тис км.

Внаслідок цього, за словами Лашка, різниця в закупівельній ціні вагонів компенсується ефектом від експлуатації вже до першого деповського ремонту. Зокрема йдеться про більші витрати на ремонт і техобслуговування базових вагонів.

Анатолій Лашко був першим заступником гендиректора «Укрзалізниці» до 2009 року, а зараз не працює у зв’язку із виходом на пенсію. У 2014 році балотувався до Верховної Ради від партії «Відродження». Крім того, він володіє низкою патентів на різноманітні візки вантажних і пасажирських вагонів.

Син Лашка Андрій та донька ще одного екс-заступника гендиректора «Укрзаліниці» Юрія Федюшина Наталія є засновниками ТОВ «Натан», а через нього – ще й ПАТ «Рейл» і ТОВ «НВК «Планета-Рейл». Ці фірми неодноразово вигравали залізничні тендери.